Demissionair premier mag opnieuw proberen regering te vormen in Zweden

Löfven werd weggestuurd nadat een eerste formatiepoging onder zijn leiding mislukte. Een minderheidskabinet lijkt waarschijnlijk.

Stefan Löfven vorige maand in Brussel.
Stefan Löfven vorige maand in Brussel. Foto Ben Stansall/AFP

Demissionair premier Stefan Löfven krijgt een tweede kans voor het vormen van een nieuwe regering in Zweden. Parlementsvoorzitter Andreas Norlen wil op 5 december een stemming houden over een herkansing voor de sociaaldemocaat, meldt persbureau Reuters.

“Het is allerminst zeker dat het hem nu wel lukt maar de situatie in het land vraagt erom”, zei Norlen vrijdagochtend in Stockholm. Löfven werd in september weggestuurd door het verdeelde parlement, nadat zijn eerste poging een kabinet te vormen was mislukt.

Zweden-Democraten

Bij de verkiezingen in september verloor zowel centrum-links als rechts terrein. Beide kregen niet genoeg stemmen voor een meerderheid in het 349 zetels tellende parlement en willen niet samenwerken met de radicaal-rechtse Zweden-Democraten (SD), de grote winnaar van de verkiezingen. Löfven noemde de partij van Jimmie Åkesson “fascistisch, racistisch en nazistisch”.

De 39-jarige Jimmie Åkesson groeide op in Sölvesberg in het zuiden van Zweden. Door deze man groeit radicaal-rechts in immigratieland Zweden.

Na de mislukte poging van Löfven probeerden achtereenvolgens de conservatief-liberale Moderata en de centrum-rechtse Centerpartiet een regering te vormen. Partijleider Annie Loof van Centerpartiet staakte haar poging donderdagavond. “Helaas worden alle opties die we proberen telkens door één of meerdere partijen tegengehouden”, zei ze na een ontmoeting met Norlen.

Volgens Norlen gaat de premier op zijn uitnodiging in en zal hij naar alle waarschijnlijkheid proberen een minderheidskabinet te vormen. Op nieuwe verkiezingen zitten de Zweden volgens Löfven namelijk niet te wachten.