De vele plannen van de staatssecretarissen

De Haagse Stemming Vandaag presenteert staatssecretaris Paul Blokhuis het Nationale Preventieakkoord. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Een preventieakkoord, afspraken over bed-bad-brood en geen belastingrulings voor schimmige brievenbusfirma’s. Het woord is deze week aan de staatssecretarissen.

BED-BAD-BROOD: Er is een doorbraak in de discussie over de opvang van uitgeprocedeerde migranten, het zogeheten ‘bed bad brood’. Staatssecretaris Mark Harbers en de VNG zijn overeengekomen dat vijf gemeentes gaan experimenteren met een Landelijke Vreemdelingen Voorziening, melden bronnen aan NRC. Migranten worden lokaal opgevangen en begeleid naar hun land van herkomst. Als dit succesvol is, moeten er op termijn acht LVV’s komen. De kwestie ligt gevoelig: Harbers’ eigen VVD en het CDA willen de opvang zo sober mogelijk houden voor uigeprocedeerden, CU en D66 zijn voor ruimhartiger beleid.

MARRACLASH: Mark Harbers had sowieso een drukke dag, want de discussie over het VN-migratieverdrag van Marrakesh neemt veel grotere vormen aan dan hij ooit gehoopt had. Nadat Baudet dinsdag collega’s irriteerde met honderd retorische vragen, kreeg de FvD’er gisteren steun voor een extra debat, in de eerste week van december. Een juridische analyse van de impact van het verdrag, cruciaal voor steun van VVD en CDA, had Harbers nog niet en daarom waren alle partijen opeens toch te porren voor een apart debat.

NIET-GEWICHTIG: Het moet vandaag de dag van ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis worden, maar nog voor hij zijn langverwachte Nationaal Preventieakkoord heeft gepresenteerd, klinkt er al kritiek. NRC zag de afspraken in: er komt geen suikertaks, geen hogere alcoholaccijnzen en geen lagere btw op fruit. Het RIVM berekende dat de maatregelen nauwelijks leiden tot minder alcoholgebruik en overgewicht zelfs zal toenemen. De kans dat het akkoord tot een trendbreuk in de volksgezondheid leidt, lijkt dan ook klein.

BELASTINGPARADIJS: Het woord is deze week aan de staatssecretarissen, want ook D66’er Menno Snel kwam gisteren met plannen (vlak voordat vandaag een heuse voetbalinterland met het Britse Financiën-departement op de rol staat). Hij wil Nederland ontdoen van het belastingparadijsimago en stopt met het maken van afspraken met lege brievenbusfirma’s. Ook gaat hij inzicht bieden in de afspraken (de rulings) die de belastingdienst met multinationals maakt. Ook PvdA-Europarlementariër Paul Tang wil meer openheid, middels zijn gisteren gepresenteerde Tax Transparency Index.

REFOLUTIE: Een revolutie binnen de ChristenUnie? Twaalf leden willen dat de partij zich tijdens het partijcongres morgen uitspreekt vóór het homohuwelijk. Ze willen in de beginselen opnemen dat het huwelijk ook openstaat “voor geliefden van hetzelfde geslacht”. Of het voorstel het haalt? De partij ontraadt de wijziging omdat het heterohuwelijk “uniek” en “het beschermen waard” is. Ook op het congres in stemming: een motie voor een uitzendstop voor vierhonderd migrantenkinderen. Het partijadvies: beslist u zelf. De christelijke politiek staat weer volop in the picture.

TWITTERTHIERRY: Naast de ChristenUnie houden ook Forum voor Democratie en de VVD dit weekend hun partijcongres. Pardon: de VVD houdt dit weekend een festival. De liberalen lijken vooral zichzelf op de hak te nemen met workshops als ‘Twitteren met Thierry’, ‘Cabaret met Klaas Dijkhoff’ en een ‘Workshop Integriteit’. Een cursus ‘Mark Rutte opvolgen’ staat niet op de agenda, maar zou gewenst kunnen zijn. De burgemeester van Assen, Marco Out, is er niet bij. Hij zegde gisteren zijn VVD-lidmaatschap op omdat hij zich “ongemakkelijk voelt bij de partij”.

QUOTE VAN DE DAG

“De ChristenUnie heeft nooit wat in het leenstelsel gezien, wat ons betreft heeft het zijn langste tijd gehad.”

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers windt zich in de Volkskrant op over studenten die veel geld lenen, maar realiseert zich dat het afschaffen van het leenstelsel binnen de huidige coalitie niet zal lukken.