De Sahara door de ogen van Bram Vermeulen

In de nieuwe vijfdelige VPRO-serie Sahara doorkruist Bram Vermeulen de woestijn van west naar oost. Lees hier de reportages terug die hij tijdens zijn reis voor NRC maakte.

 1. Mauritanië

  In Mauritanië, aan de westkust van Afrika, is slavernij officieel al 38 jaar verboden. Maar tienduizenden zwarte Mauritaniërs leven nog altijd als het bezit van een ander. Wie daar tegen probeert te strijden, loopt zelf gevaar.

  Lees hier: In Mauritanië gaat slavernij over van moeder op zoon
 2. Mali

  Terwijl de Nederlandse bijdrage aan de vredesmissie in Mali nu ten einde loopt, vragen Malinezen zich af wat al die Europese legers nu eigenlijk bereikt hebben sinds hun komst. Hun land is er slechter aan toe, dan daarvoor.

  Lees hier: ‘Mali is er slechter aan toe dan toen jullie kwamen’

  Redding of roof? Tijdens de bezetting van Timboektoe in 2012 door Toeareg separatisten en jihadisten werden honderdduizenden manuscripten de stad uit gesmokkeld om te voorkomen dat ze zouden worden vernietigd. Nederlandse geldschieters financierden deze ‘redding’. Maar Timboektoe vraagt zich af of die redding wel nodig was en waarom de manuscripten niet terugkomen.

  Lees hier: Timboektoe wil zijn beroemde manuscripten terug
 3. Niger

  Het armste land ter wereld is nu Europa’s trouwste partner in het tegenhouden van migranten op weg naar Europa en het opvangen van geëvacueerde vluchtelingen. Niger vreest de afvoerput te worden van Europa’s politieke problemen.

  Lees hier: ‘Niger is de vuilnisbak van Europa’

  In geen land ter wereld groeit de bevolking zo snel als in Niger. Waarom hulporganisaties die zich daarmee willen bemoeien de verkeerde taal spreken.

  Lees hier: ‘Veel kinderen is een teken van succes’
 4. Soedan

  Soedan stond lang op Amerika’s as van het kwaad. Maar nu internationale sancties zijn ingetrokken, laat het economisch herstel op zich wachten. Ook op het treinspoor van de Nijl.

  Lees hier: Er is hoop voor Soedans ruggengraat

  Soedan was ooit een provincie van het Ottomaanse Rijk. Nu keren de Turken terug om een vergane havenstad te restaureren, en hun positie aan de Rode Zee te verstevigen.

  Lees hier: Turkije wil oude glorie terug aan Rode Zee