In beeld

De camping in de winter

Ze komen niet per se voor de natuur of om te wandelen. Nee, ze zitten gewoon het hele weekend in de caravan. „Het zijn echte caravanmensen”, zegt de Vlaamse fotograaf Nick Somers. Hij wilde ‘de camping in het laagseizoen’ in beeld brengen. „Die periode van het slechte weer. Als het koud is, en je niet echt lekker buiten kunt zitten.” Somers bezocht vier campings: Duinzicht en Gerstekot in Vlaanderen en de Zeeuwse campings De Hoogte in Cadzand en De Ploeg in Groede. Hij leerde twee soorten laagseizoengasten kennen. Aan de ene kant de mensen die voor de rust en leegte komen – „en ook omdat de prijzen lager zijn”. En je hebt de kampeerders met een vaste staanplaats, die er elk weekend zijn. Door Peter Leijten
Duitse toeristen op camping Duinzicht in het Belgische Bredene.
Foto Nick Somers
Leenie Weesie vertrekt elke vrijdagmiddag uit Den Briel naar camping Gerstekot in Waasmunster. Zondagavond gaat ze weer terug naar huis. „Al ligt er een meter sneeuw, dan vindt Lenie nog een manier om naar de Waasmunster te gaan.”
Foto Nick Somers
In zo’n weekend op de camping zit Weesie in haar voortent, te breien of een puzzel te maken. „Ze is niet alleen, hoor”, zegt Somers. „Haar dochter staat in de weekends ook op de camping.”
Foto Nick Somers
Een leegstaande plaats op mini-camping De Ploeg in Groede.
Foto Nick Somers
Leegte op camping De Hoogte in Cadzand.
Foto Nick Somers
Licht brandt in één van de weinige caravans waar nog iemand verblijft op camping Gerstekot in Waasmunster.
Foto Nick Somers
Linda Weesie zorgt voor de konijnen van camping Gerstekot die in het sanitaire gebouw zijn gezet vanwege het koude weer.
Foto Nick Somers
Camping Duinzicht in Bredene, België, tijdens het laagseizoen.
Foto Nick Somers
Francis Lawrence uit Manchester is samen met zijn vrouw één van de weinige gasten op camping Duinzicht in Bredene, België.
Foto Nick Somers
Trampolines zonder zeil als voorzorg voor het slechte weer op Strandcamping Groede.
Foto Nick Somers