Chinese consulaat in Pakistan aangevallen, zeker vijf doden

De aanval op het consulaat vond plaats in Karachi. In het noordwesten van Pakistan vielen bij een ongerelateerde aanslag op een markt ruim 30 doden.

Paramilitairen in de buurt van het Chinese consulaat in Karachi, dat vrijdag is aangevallen.
Paramilitairen in de buurt van het Chinese consulaat in Karachi, dat vrijdag is aangevallen. Foto Akhtar Soomro/Reuters

Gewapende mannen hebben vrijdagochtend (Nederlandse tijd) het Chinese consulaat in de Pakistaanse stad Karachi aangevallen. Dat melden internationale persbureaus. Volgens persdienst Reuters, dat een woordvoerder van de politie van Karachi citeert, zijn “drie zelfmoordterroristen uitgeschakeld” vóórdat zij hun bomvesten konden laten ontploffen.

Ook kwamen twee politieagenten om het leven; mogelijk is nog een dodelijk slachtoffer gevallen, een beveiliger van het consulaat. De aanvallers zijn er niet in geslaagd het consulaat binnen te komen, het personeel is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Pakistan ongedeerd. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat bevestigd. China veroordeelt de aanval.

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Getuigenverslagen beschrijven een explosie en een schietpartij bij het gebouw. Op beelden van de Pakistaanse televisiezender Geo TV die in de buurt van het consulaat gemaakt zijn, is een rookwolk te zien. Die zou afkomstig zijn van een of meerdere explosies; volgens de redactie van Geo gebruikten de belagers handgranaten.

Aanval door Pakistaanse terreurgroep

Persbureau Reuters meldt verder dat de aanslag wordt opgeëist door het zogeheten Balochistan Liberation Army, een militante groepering die strijdt voor zelfbeschikking voor de nomadenbevolking in het zuiden van Pakistan, voornamelijk in de provincie Baluchistan.

Lees meer over de relatie tussen China en Palistan en de verhoudingen in Baluchistan

Tegen Reuters zegt een woordvoerder van die organisatie: “Drie aanvallers hebben het Chinese consulaat in Karachi bestormd. China buit onze grondstoffen uit.”

Rebellen die vechten voor een autonomer Baluchistan hebben eerder acties tegen China gericht. In de provincie van Baluchistan zijn verder ook andere gewelddadige groeperingen actief, die voor hun eigen doeleinden aanslagen plegen in de regio. De BLA wordt door Pakistan gezien als een terroristische organisatie.

Chinese diplomaten en het personeel van het consulaat wonen in hetzelfde gebouw. Het Chinese consulaat staat in Karachi, de grootste stad van Pakistan, gelegen in de zuidelijke provincie Sind. China en Pakistan zijn buurlanden; China heeft in de afgelopen jaren veel geld gestoken in bouw- en ontwikkelingsprojecten in het Zuid-Aziatische land.

Markt in noordwesten getroffen door explosie

In het noordwesten van Pakistan vond een aanslag plaats bij een drukbezochte markt. Daarbij zijn tussen de 30 en 35 doden gevallen, meldt de politie aan persbureau AP. Zeker 20 mensen raakten gewond. Volgens Reuters reed een enkele aanslagpleger met een motorfiets met explosieven in op de menigte. De aanslag op de markt is nog niet opgeëist en er wordt onderzoek gedaan op de locatie waar de explosie plaatsvond.

De autoriteiten van het district Orakzai zeggen dat er geen verband is met de aanval op het consulaat in Karachi, ongeveer op hetzelfde moment. Orakzai ligt in het gebied dat grenst aan Afghanistan. Er vinden daar vaker grote aanslagen plaats.