Brexitpartij UKIP haalt rechts-radicaal Robinson binnen als adviseur

De activist werd eerder werd veroordeeld voor fraude, overtredingen met drugs en mishandeling.

Robinson in november bij Westminster Abbey in Londen.
Robinson in november bij Westminster Abbey in Londen. Foto Andy Rain/EPA

De leider van de Britse onafhankelijkheidspartij UKIP, Gerard Batten, heeft de rechts-radicale anti-islamactivist Tommy Robinson aangesteld als politiek adviseur. Dat schrijft persbureau Reuters vrijdag. Robinson, wiens echte naam Stephen Yaxley-Lennon is, richtte de extreemrechtse en omstreden organisatie English Defence League (EDL) op.

UKIP heeft geen vertegenwoordigers in het Britse Lagerhuis maar desondanks had de partij grote invloed op de uitkomst van de het Brexitreferendum in 2016. Robinson kan zelf geen lid worden van de partij omdat hij ook tot de EDL behoort, maar volgens Batten “hoeft hij geen partijlid te zijn om mij te assisteren in deze functie”. Wel werd begin deze week al bekend dat Batten probeert om de activist toch lid te maken.

De beslissing veroorzaakte vrijdag ophef binnen UKIP. Oud-leider van de partij en prominent Brexiteer Nigel Farage zei “te walgen” van Battens beslissing. Hij zou een vote of no confidence tegen Batten willen instellen om hem weg te krijgen als partijleider, aldus The Guardian. Farage stapte na Brexit op als leider omdat hij vond dat hij zijn politieke ambities had vervuld. Tot het Verenigd Koninkrijk geen lid van de EU meer is, blijft hij wel aan als europarlementariër.

‘Death cult’

Volgens Farage is Batten “te gefixeerd” op Robinson en het soort straatprotest waar hij voorstander van is. Ook zegt Farage dat hij het Batten kwalijk neemt dat deze zich inlaat met grove anti-islamretoriek. Farage zegt dat hij dergelijke retoriek tijdens zijn partijleiderschap altijd heeft afgewezen.

Zo noemde Batten de religie in het verleden meermaals een “death cult” en wil hij dat moslims schriftelijk afstand doen van bepaalde koranpassages. Ook wil Batten dat er gevangenissen komen voor moslims alleen. Diverse UKIP-leden stapten in het verleden al op omdat Batten met de anti-Europapartij een ruk naar rechts wil maken.

In mei werd Robinson nog vastgezet omdat hij bij een rechtbank beelden had gemaakt van zedenverdachten. Hij kreeg 13 maanden celstraf maar kwam in augustus op borgtocht vrij. Al eerder werd hij veroordeeld voor fraude, overtredingen met drugs en mishandeling.