België gaat contante betalingen afronden op 0 of 5 eurocent

Daardoor krijgen klanten geen 1 of 2 eurocenten meer retour. De maatregel wordt in december 2019 van kracht.

Foto Robin Utrecht / ANP

In België worden alle contante betalingen vanaf december 2019 afgerond op 0 of 5 eurocent, waardoor consumenten geen 1 of 2 eurocenten meer retour krijgen. Dat heeft de regering vrijdag besloten, zo meldt minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

Twitter avatar peeters_kris1 Kris Peeters Verplichte afronding tot op 5 cent voor cashbetalingen vanaf 1 december 2019. Afronding zowel naar boven als naar beneden. Geen gedoe meer met kleine muntjes. Handelaars en consumenten zijn vragende partij. https://t.co/aAZ5457y01

Het is winkeliers al sinds 2014 toegestaan om af te ronden, maar dit is niet verplicht. Slechts weinig zaken maken hier in de praktijk gebruik van. Veel consumenten bewaren de 1 of 2 eurocenten zonder die uit te geven, waardoor de munten enkele maanden geleden schaars werden.

Steun

Voor pinbetalingen verandert er niets. De handelaarsorganisaties steunen de afrondingsmaatregel, aldus Peeters. Volgens de minister zorgt het verplicht maken van het afronden ervoor dat winkeliers zelf geen negatieve publiciteit van de maatregel zullen ervaren.

In Nederland mogen winkeliers zelf bepalen of zij bedragen afronden op 0 of 5 cent. Bij de meeste ondernemingen wordt dit bij contante betalingen toegepast. Wel blijven 1 en 2 eurocentmuntstukken een wettig betaalmiddel dat niet geweigerd mag worden.