27 doden bij aanslag op Afghaanse militaire basis

In de provincie Khost werd vrijdag een moskee opgeblazen, terwijl daar legerpersoneel aanwezig was voor het gebed.

Een Afghaanse militair staat op wacht buiten de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis in Kabul.
Een Afghaanse militair staat op wacht buiten de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis in Kabul. Foto Jawad Jalali/EPA

Bij een bomaanslag op een moskee in het oosten van Afghanistan zijn vrijdagmiddag zeker 27 doden gevallen. De ontploffing had plaats op een militaire basis.

Dat heeft een woordvoerder van het leger bevestigd aan internationale persbureaus.

De moskee werd getroffen op het moment dat gelovigen zich daar hadden verzameld voor het vrijdaggebed. Naast de dodelijke slachtoffers zijn ook ruim 20 mensen gewond geraakt. Alle slachtoffers zouden op de basis in de oostelijke provincie Khost werkzaam zijn voor het Afghaanse leger.

De details van de explosie zijn nog onduidelijk. Zo is nog niet bekend of de bom van afstand tot ontploffing werd gebracht, of door een zelfmoordterrorist ter plaatse. In het tweede geval zou de aanslagpleger ongezien op de militaire basis zijn gekomen.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar het ligt voor de hand dat de Talibaan achter de actie zitten. De militante organisatie is zeer actief in Afghanistan. Afgelopen dinsdag kwamen ruim vijftig mensen om bij een aanslag op een feestzalencomplex in Kabul, waar geestelijken de verjaardag van de profeet Mohammed vierden. De Talibaan kiest ook vaker militaire bases, checkpoints of eenheden uit als doelwit.