Wiebes laat NAM versterkingsoperatie Groningen betalen

De minister zegt aardolie- en gasbedrijf NAM ‘op afstand’ te zetten met de nieuwe overeenkomst. Onafhankelijke experts gaan over de versterkingsoperatie, de NAM betaalt de rekening.

Minister Eric Wiebes maakte donderdag de betalingsovereenkomst met de NAM openbaar.
Minister Eric Wiebes maakte donderdag de betalingsovereenkomst met de NAM openbaar. Foto Alexander Schippers/ANP

De NAM zal voortaan niet meer zelf oordelen over de versterking van gebouwen in het Gronings aardbevingsgebied, maar moet wel de rekening betalen. Dat staat in een overeenkomst die minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) donderdag heeft afgesloten met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) over de betaling van de versterkingsoperatie in het Groningse aardbevingsgebied. Het aardolie- en gasbedrijf komt “op afstand te staan” en moet de versterking van gebouwen betalen.

De NAM, joint venture van Shell en ExxonMobil, verliest met de nieuwe overeenkomst de zeggenschap over de versterkingsoperatie. De minister gaat onafhankelijke experts aanstellen die bepalen welke gebouwen versterking nodig hebben. De daaruit voortvloeiende versterkingsuitgaven komen voor de rekening van de NAM. Hiervoor is nog wel nieuwe wetgeving nodig, die volgens het ministerie op dit moment wordt voorbereid.

Al eerder had het kabinet met de regio afgesproken dat de versterkingsoperatie volledig geleid zal worden door de staat. De NAM zou behalve de financiële verplichting buitenspel komen te staan. Donderdag is de overeenkomst openbaar gemaakt en naar de Tweede Kamer gestuurd. De versterkingsoperatie wordt nu hetzelfde behandeld als de schadeafwikkeling bij woningen. Eind januari besloot minister Wiebes dat de staat de schade door aardbevingen afhandelt en de NAM de rekening betaalt.

Nieuw plan van aanpak

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG), Herman Sietsma, presenteerde donderdag het plan van aanpak voor de versterking van gebouwen in het aardbevingsgebied. Daarin staat dat mogelijk 11.500 panden (gelijk aan ruim 15.000 woonadressen) in het Groningse aardbevingsgebieden moeten worden versterkt. Eerder werd uitgegaan van 22.000 panden. Na de jaarwisseling zal de NCG beginnen met de eerste inspecties van huizen. De panden met het hoogste risico worden als eerste versterkt.

De NCG kreeg begin juli van minister Wiebes de opdracht een nieuw versterkingsplan te maken voor de huizen in het aardbevingsgebied. De woordvoerder van Sietsma zei eerder daarover “opgelucht” te zijn: “We kunnen aan het werk voor de bewoners van het aardbevingsgebied.” Het is de nog niet duidelijk wanneer de versterkingen zullen plaatsvinden.

Luister ook: NRC Haagse Zaken - Geld, gas en grote woorden