Wereldhandelsorganisatie onderzoekt staalheffing VS

Handelsoorlog Wordt de veiligheid van de VS bedreigd of is de heffing op staal protectionisme? De WTO bekijkt de motieven.

Een staalfabriek van ArcelorMittal in Spanje.
Een staalfabriek van ArcelorMittal in Spanje. Foto Vincent West/Reuters

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) begint onderzoek naar de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. De internationale organisatie stelt een onderzoekscommissie in die gaat bepalen of de heffingen volgens de regels zijn. Onder meer China, Canada en de Europese Unie hadden om het onderzoek gevraagd.

Trump heeft meermaals gedreigd de WTO te verlaten, omdat de organisatie „hypocriet” zou zijn en de soevereiniteit van de Verenigde Staten zou bedreigen.

De WTO ging woensdag ook akkoord met een Amerikaans verzoek een panel in te stellen dat onderzoek gaat doen naar Chinese diefstal van Amerikaans intellectueel eigendom. De Chinese WTO-vertegenwoordiging noemde de Amerikaanse aantijgingen „schijnheilig” en „vals”.De Amerikaanse president Donald Trump voerde na lang dreigen eerder dit jaar de importheffingen op staal en aluminium in. Als grond hiervoor noemde hij de nationale veiligheid, die zonder de maatregelen in het geding zou zijn. In dat geval zouden de tarieven vrijgesteld zijn van WTO-regelgeving.

De landen die om het onderzoek hebben gevraagd, betwisten de rechtsgeldigheid van Trumps motivatie. Volgens hen zijn de heffingen puur vanwege economische belangen ingevoerd en komen die neer op protectionisme. Dat is tegen de WTO-afspraken. Andere WTO-leden vinden dat de Amerikaanse regering hen moet compenseren voor de geleden schade en hebben in reactie op de Amerikaanse heffingen economische tegenmaatregelen afgekondigd.

Beleggers in de staalsector reageerden positief op het WTO-onderzoek: zowel Europese als Amerikaanse staalaandelen stegen, US Steel en ArcelorMittal beide met zo’n 2 procent.