Vindicat-lid in hoger beroep veroordeeld tot 1.000 euro boete

Tijdens de ontgroening van Vindicat drukte B. met zijn voet op het hoofd van een aspirant-lid, dat hersenletsel opliep.

De sociëteit van Vindicat aan de Groningse Grote Markt.
De sociëteit van Vindicat aan de Groningse Grote Markt. Foto Niels Wenstedt/ANP

Het Vindicat-lid dat in de zomer van 2016 op het hoofd van een aspirant-lid ging staan, is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot een boete van 1.000 euro. Volgens het hof heeft Wouter B. zich schuldig gemaakt aan mishandeling.

De straf is lager dan het vonnis dat de rechtbank in Groningen velde. Vorig jaar werd B. veroordeeld voor zware mishandeling en kreeg hij een grotendeels voorwaardelijke gevangenisstraf van 31 dagen en een taakstraf van 240 uur.

Tijdens de jaarlijkse introductietijd voor nieuwe leden dwong Wouter B. een aspirant-lid met zijn gezicht op de grond te liggen. Vervolgens plaatste B. zijn voet op het hoofd van de jonge student. Hierbij voerde hij dermate veel druk uit dat de ‘feut’ hersenletsel opliep. Volgens het hof kan niet bewezen worden dat B. “vol opzet” had om zwaar lichamelijk letsel toe te brengen.

Bij een ontgroening hoort enig geweld, zei Wouter B. in de rechtszaal. De rechter ging daar niet in mee: 240 uur taakstraf.

Zware kritiek

Het geweldincident leidde tot zware kritiek op de studentenorganisatie en ontgroeningen in het algemeen. Vindicat werd onder verscherpt toezicht gesteld en na een aantal andere incidenten en een vernietigend rapport van de accreditatiecommissie besloten de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen in oktober de accreditatie van de vereniging op te schorten.

De leden van de senaat verloren hun bestuursbeurzen en de vereniging is voorlopig niet welkom op officiële gelegenheden van de universiteit en de hogeschool. Volgens de RUG en de Hanzehogeschool is bij Vindicat te weinig “veranderingsbereidheid”. Er zou onder meer te weinig gedaan worden om overmatig alcoholgebruik aan te pakken.