Vierde verdachte veroordeeld voor bedreigen anti-Zwarte Piet-activist

Quinsy Gario, een van de bedenkers van de actie ‘Zwarte Piet is racisme’, kreeg in 2014 honderden racistische en bedreigende berichten via Facebook.

Kunstenaar en activist Quinsy Gario kreeg in 2014 honderden dreigberichten via Facebook. Donderdag is een vierde verdachte veroordeeld.
Kunstenaar en activist Quinsy Gario kreeg in 2014 honderden dreigberichten via Facebook. Donderdag is een vierde verdachte veroordeeld. Foto Andreas Terlaak

Een 26-jarige man uit Alkmaar heeft donderdag een boete van 200 euro gekregen voor het versturen van twee racistische dreigberichten naar de anti-Zwarte Piet-activist en kunstenaar Quinsy Gario. Daarmee volgt de rechtbank in Amsterdam de eis van het Openbaar Ministerie. Het is de vierde verdachte die veroordeeld is vanwege een reeks bedreigende, beledigende en discriminerende berichten die de activist in 2014 ontving.

Lees het opiniestuk van Gario in NRC: Witte man moet mij niet de les lezen

De man stuurde Gario via Facebook teksten zoals “Mensen zoals jou moeten afgemaakt worden” en “Viespeuk. Een slaaf ben je, niets meer en niets minder”. Volgens de rechtbank vallen de uitspraken niet binnen het recht op vrijheid van meningsuiting, omdat ze niet worden beschouwd “als bijdrage aan het maatschappelijk debat”. Daarnaast gingen de berichten over “de grens van het toelaatbare”. De rechtbank acht de man schuldig aan bedreiging en belediging.

Gario begon in 2011 het performance art-project ‘Zwarte Piet is racisme’. In 2014 ontving hij via sociale media honderden bedreigende en beledigende berichten, waarna de kunstenaar besloot aangifte te doen. Uiteindelijk werden negentien berichten afkomstig van twaalf verschillende gebruikersprofielen geïdentificeerd op Facebook, Twitter en Instagram. Gario wilde justitie echter niet de inloggegevens van zijn accounts geven, waardoor het onderzoek werd belemmerd.

Uiteindelijk kon de politie vijf verdachten identificeren die onafhankelijk van elkaar dreigende en discriminerende berichten hadden gestuurd naar Gario. Drie mannen werden in mei al veroordeeld, ook zij krijgen een boete van 200 euro. De zaak van een vierde verdachte werd volgens het OM vanwege zijn gezondheidstoestand geseponeerd. De vijfde verdachte werd donderdag pas veroordeeld omdat zijn advocaat niet op de hoogte was gesteld van de vorige zitting.

Lees ook: ‘Zwarte Piet is in 19de eeuw beïnvloed door blackface-traditie’

Correctie (22 november 2018): In een eerdere versie van dit artikel was voornaam van Quinsy Gario verkeerd gespeld.