Vertrouwensmonitor

AFM: banken geven nog steeds te makkelijk leningen

Vertrouwensmonitor

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft woensdag in de Vertrouwensmonitor Banken kritisch geoordeeld over banken en kredietverstrekkers. De AFM laakt dat er nog steeds te gemakkelijk leningen worden verstrekt die bepaalde consumenten niet kunnen dragen. Ook zouden banken bij de automatische beleggingsdiensten hun klanten beter moeten ondervragen over hun bereidwilligheid om risico’s te nemen. Uit dezelfde monitor bleek dat consumenten juist iets meer vertrouwen in de bankensector hebben gekregen dan een jaar geleden. Door de ophef rond de beoogde salarisverhoging voor ING-topman Ralph Hamers en het witwasschandaal bij diezelfde bank was het vertrouwen iets teruggelopen, maar dat bleek van tijdelijke aard. De groep die liet weten ‘(zeer) veel vertrouwen’ te hebben in de bankensector steeg namelijk van 18 naar 22 procent. De groep met ‘veel noch weinig vertrouwen’ in de bankensector bleef dit jaar stabiel op 57 procent. (NRC)