Verenigde Staten

Opperrechter wijst Trump terecht over uithaal naar ‘Obama-rechter’

De Amerikaanse opperrechter John Roberts heeft woensdag president Donald Trump terechtgewezen. De president had een rechter die zijn decreet over asiel had opgeschort een ‘Obama-rechter’ genoemd. „We hebben geen Obama-rechters, of Trump-rechters, Bush-rechters of Clinton-rechters”, zei Roberts, die door George W. Bush is benoemd. Het gebeurt zelden of nooit dat een rechter van het Hooggerechtshof direct kritiek uitoefent op een zittende president. Volgens Roberts hebben de VS een „buitengewone groep van toegewijde rechters die hun uiterste best doen om degenen die voor hen verschijnen gelijk te behandelen”. Het Hooggerechtshof is volgens de Amerikaanse Grondwet gelijk aan de uitvoerende en de wetgevende macht.

(NRC)