‘Obama-rechter’

Opperrechter en Trump botsen over rechtspraak

De Amerikaanse president Donald Trump is hard in aanvaring gekomen met opperrechter John Roberts, de voorzitter van het Hooggerechtshof. Trump had een rechter die zijn decreet over asiel had opgeschort een ‘Obama-rechter’ genoemd. In een zeer uitzonderlijke stap uitte Roberts in een schriftelijke verklaring kritiek: ‘We hebben geen Obama-rechters, of Trump-rechters, Bush-rechters of Clinton-rechters’, aldus Roberts, die zelf door George W. Bush is benoemd. Hij sprak van ‘toegewijde rechters die hun uiterste best doen om degenen die voor hen verschijnen gelijk te behandelen’ en zei dat iedereen dankbaar zou moeten zijn voor een onafhankelijke rechtspraak. Trump reageerde op Twitter: ‘Sorry opperrechter John Roberts, maar er bestaan wel degelijk ‘Obama-rechters’ en die hebben een heel andere kijk dan de mensen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van dit land’. Trump noemde speciaal het negende circuit van het Hof van Beroep in Californië. Het is volgens hem geen toeval dat daar veel asielzaken worden behandeld. Hun ‘uitspraken maken het land onveiliger. Heel gevaarlijk en onverstandig’. (AP, Reuters)