Veiling schilderij met duimafdrukken Rembrandt

Ontdekking Op een schilderij van Jezus dat Rembrandt rond 1655 maakte zijn vingerafdrukken aangetroffen die volgens veilinghuis Sotheby’s toebehoren aan de schilder.

De twee vingerafdrukken aan de onderkant van het schilderij.
De twee vingerafdrukken aan de onderkant van het schilderij. Foto Rik Klein Gotink

Twee vingerafdrukken die vrijwel zeker toebehoren aan Rembrandt zijn ontdekt op een klein schilderij van Jezus. Dat stelt Sotheby’s, het veilinghuis dat het schilderij op 5 december in Londen te koop aanbiedt.

Het gaat om een schilderij dat Rembrandt rond 1655 maakte, een olieverfschets van een biddende jongeman als Christus. Het kleine houten paneel komt voor het eerst in zestig jaar op de markt. Sotheby’s verwacht een opbrengst tussen de 6 en 8 miljoen pond, maximaal 9 miljoen euro.

Op 5 december bij Sotheby’s te koop: studie door Rembrandt van een jongeman als biddende Jezus (olieverf op paneel, 25,5×20,1 cm). Verwachte opbrengst: 6,7 tot 9 miljoen euro.

Foto Sotheby’s

De vingerafdrukken werden al in 2011 ontdekt door Michel van de Laar. De in Amsterdam werkzame restaurator, die eerder lang bij het Rijksmuseum werkte, maakte het paneeltje schoon voor een tentoonstelling in het Louvre die later naar de VS doorreisde: Rembrandt en het gezicht van Jezus. Van de Laar publiceerde destijds samen met Arie Wallert een wetenschappelijk onderzoeker over de afdrukken in een vaktijdschrift.

Het gaat vermoedelijk om twee halve duimafdrukken, zegt de restaurator. „Dit is weer een bewijs van hoe snel Rembrandt kon schilderen. Heel voorzichtig moet hij het nog natte schilderijtje van de ezel hebben gehaald. In de verf zie je onderaan het paneel twee halve vingerafdrukken. Ik denk van een duim.”

Omdat van Rembrandt geen andere vingerafdrukken bekend zijn, kan niet met zekerheid worden vastgesteld of de gevonden afdrukken wel van de kunstenaar zijn. Van de Laar: „Deze afdrukken kunnen als referentie dienen als in de toekomst andere afdrukken worden ontdekt.”