Thuiskok

Buikspek

Ik vind het altijd verwonderlijk hoe zo’n goedkoop stuk vlees zo lekker kan worden, als je er maar de tijd voor neemt. Deze buikspek is extra lekker met een gemberdip of iets wat daar op lijkt.

Prik het zwoerd (de huid) helemaal door met een priem of vleesvork. Het zwoerd moet echt geperforeerd zijn. Bestrijk alleen het zwoerd met de rijstwijn. Marineer het overige vlees (dus alles wat niet zwoerd is) met zout, peper uit de molen en de five spice. Dep het zwoerd droog en zet onafgedekt in de koelkast. Minimaal 12 uur, maximaal 24 uur.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg een vel aluminiumfolie op een bakplaat en leg het spek in het midden. Vouw de randen omhoog, zodat het vlees bedekt is met de folie en de huid vrij is. Dep de huid nogmaals droog en bestrijk licht met azijn. Bedek de huid met minimaal een centimeter grof zeezout en zet het spek 60 minuten in de oven. Haal het spek uit de oven en zet de oven op een medium grillstand (± 220 graden). Haal het zeezout van het spek. Schuif terug in de oven en zorg dat de bakplaat minimaal 20 centimeter afstand van de grill heeft. Bak het spek in circa 30 minuten goudbruin en krokant. Leg het spek op de krokante zijde en snijd in blokjes van twee centimeter. Leg de blokjes strak tegen elkaar aan en lak af met de appelstroop.