Taakstraffen voor echtpaar dat Google-medewerkers omkocht

Het echtpaar betaalde meer dan 590.000 euro aan steekpenningen. Volgens de rechtbank was de omkoopconstructie ‘zo geraffineerd dat ontdekking nagenoeg uitgesloten was’.

De vastgoedondernemer Rudy S. noemde zichzelf "het geweten van de vastgoedbranche".
De vastgoedondernemer Rudy S. noemde zichzelf "het geweten van de vastgoedbranche". Foto iStock

De 62-jarige vastgoedondernemer Rudy S. en zijn 52-jarige vrouw zijn veroordeeld voor het omkopen van Amerikaanse medewerkers van Google. Het echtpaar betaalde meer dan 590.000 euro aan steekpenningen zodat het internetbedrijf een datacentrum in de Eemshaven zou uitbreiden. De rechtbank in Zwolle vonniste donderdag een taakstraf van 240 uur voor de vastgoedondernemer en 180 uur voor zijn vrouw en een voorwaardelijke celstraf van respectievelijk 9 en 6 maanden.

Het echtpaar betaalde de steekpenningen aan een strategisch onderhandelaar bij Google die een spilfunctie had bij de bouw, koop en huur van datacentra voor het technologiebedrijf. Ook werd een tussenpersoon uit de Verenigde Staten ingeschakeld. Samen met de twee Amerikanen zetten Rudy S. en zijn vrouw twee firma’s op de Bahama’s en het Caraïbische eiland Dominica op. Het vastgoedbedrijf van het Nederlandse echtpaar stuurde nepfacturen naar de overzeese firma’s voor werk dat niet was verricht.

‘Geraffineerde omkoopconstructie’

Beide Amerikanen hadden de fraude en het witwassen van steekpenningen bekend in een Amerikaanse strafzaak. Dankzij deze bekentenis en ander bewijsmateriaal kon de omkoping, de vervalsing van facturen en het witwassen door het Nederlandse echtpaar aangetoond worden. Ook rekende de rechtbank vastgoedondernemer Rudy S. de ernst van de feiten extra aan, omdat hij zich in het verleden profileerde als “integere vastgoedhandelaar, het geweten van de vastgoedbranche“.

Tijdens de zitting zei hij voor transparantie te zijn, maar volgens de rechtbank was dat in werkelijkheid anders: “De omkoopconstructie was zo geraffineerd opgezet dat ontdekking nagenoeg uitgesloten was.”

Het is nog onbekend of het echtpaar in hoger beroep gaat.