SZW: boetes voor discriminatie in selectie van werknemers

Staatssecretaris Tamara van Ark van SZW wil werkgevers verplichten discriminatie in hun selectieproces actief tegen te gaan.

Foto iStock

Werkgevers moeten discriminatie bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers in de toekomst actief tegengaan. Als ze daarin tekortschieten, kunnen ze een boete krijgen. Dat heeft staatssecretaris Tamara van Ark (SZW, VVD) donderdag bekendgemaakt. Van Ark bereidt een wetswijziging voor om deze boetes mogelijk te maken.

De staatssecretaris wil dat bedrijven moeten aantonen dat ze een beleid hebben dat discriminatie tegengaat. Daarbij gaat het om discriminatie op afkomst, maar ook om loondiscriminatie bij vrouwen en zwangerschaps- en leeftijdsdiscriminatie aanpakken, evenals ongelijke kansen voor mensen met een beperking. Ook komt er in de nieuwe regelgeving aandacht voor werving via uitzend- en recruitmentbureaus en het gebruik van algoritmen.

“Discriminatie gaat vaak onbewust. Maar of het nu bewust of onbewust gebeurt, de impact is heel groot. Het gaat nu specifiek om beleid: wat doen bedrijven om het te voorkomen? Ze moeten daarover na gaan denken, het opschrijven en laten zien”, zegt een woordvoerder namens de staatssecretaris.

De Inspectie SZW kreeg van Van Ark wel al extra budget om discriminatie tegen te gaan, maar dat is volgens de inspectie niet genoeg. “Het is nu nog heel moeilijk om als inspectie echt op te treden tegen discriminatie bij werving. We willen wel, maar hebben nieuwe bevoegdheden nodig”, zegt een woordvoerder van de inspectie tegen NRC. “Hoe eerder hoe liever.”

Algoritme geeft werkzoekende sollicitatie-advies “Wat je erin stopt, komt er net zo hard weer uit.”

Alle soorten discriminatie

Een katalysator voor de nieuwe plannen was de media-aandacht voor discriminatie door uitzendbureaus afgelopen januari, na een onderzoek door het televisieprogramma Radar, aldus het ministerie. Wanneer het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer kan, is nog niet bekend. Het tegengaan van discriminatie op de werkvloer was opgenomen in het regeerakkoord.