Swipen naar je (gratis) lievelingsboom

Groenbeleid Meer bomen zorgen voor een gezondere leefomgeving én gelukkiger mensen. Via een ‘datingsite’ kun je een gratis boom krijgen.

Amberboom
Amberboom

„Wat vind je van mijn bronstige stam? Mijn sappige goudappeltjes zijn om op te vreten, maar deel ik het liefst alleen met jou. #sappig #rond”. Je verwacht het niet direct, maar die tekst hoort bij een appelboom van 32 jaar die je via de campagne ‘Bomen voor Amsterdam’ van Stichting De Gezonde Stad in je tuin kunt krijgen.

De stichting geeft honderd bomen weg aan Amsterdammers, om zo de stad groener te maken. De gemeente betaalt die bomen. Het concept is simpel: lees op www.bomenvooramsterdam.org de profielen van de beschikbare bomen zoals de moseik (164 jaar) of de krentenboom (23 jaar) en ‘swipe’ een boom weg of geef hem een hartje – een soort Tinder dus. Geef je een hartje, dan kun je invullen waar de boom moet staan en waarom daar. Dat kan zijn in je eigen achtertuin, maar ook in de speeltuin om de hoek of in een park.

Appelboom

Mits voldoende groeiruimte

In principe geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Maar de stichting kijkt daarbij wel naar selectiecriteria als groeiruimte; niet alle aanvragen zijn haalbaar. Deze week werden de eerste tien aanvragen goedgekeurd. Wie een boom krijgt, plant en onderhoudt die met verzorgers van de Nationale Bomenbank.

Sierappel

De campagne is dan wel speels opgezet, het doel is serieus: inspelen op klimaatverandering. Tussen 2003 en 2016 nam het groen in de openbare ruimte binnen de ring van Amsterdam met 11 procent af, bleek uit onderzoek van planologen van de UvA – qua oppervlakte zo’n 550 voetbalvelden. Directeur van De Gezonde Stad Jaap de Jong: „De stad versteent. Groen verdwijnt omdat wij woningen nodig hebben.” Hij heeft niet de illusie dat hij met het planten van honderd bomen het verloren groen compenseert. „Maar het is wel een start om te laten zien dat we de stad groener kunnen maken.” Want dat is hard nodig, zegt De Jong: we krijgen steeds vaker te maken met warmere dagen en regenbuien. Doen we niets, dan kan de stad steeds minder goed omgaan met die klimaatverandering en gaat de biodiversiteit achteruit.

Blazenboom

Onderzoeker aan de UvA en planoloog Mendel Giezen beaamt dat. „Hoe minder groen, hoe warmer een stad is. Dat kan wel enkele graden schelen. Ouderen en kinderen hebben meer last van hitte; in warmere zomers gaan meer mensen dood dan in koudere.” En dan is er nog de wateroverlast. „Minder groen betekent minder goede waterverwerking. Meer straten zullen onder water komen te staan bij extreme regenbuien.” Bovendien, vult De Jong aan, zijn bomen belangrijk voor de gezondheid – en niet alleen doordat zij de lucht zuiveren. „Een paar minuten kijken naar een boom heeft al een positieve invloed op de hersenactiviteit: het werkt rustgevend en we worden er vrolijk van.”

Lindenboom

Één boom maakt al gelukkiger

Krentenboom

Dat las ook Jeroen Beekmans (33), die zich om die reden opgaf voor de campagne. Hij kreeg een krentenboom (naast de appelboom, moseik en lindeboom de meest aangevraagde boom). Zijn tuin was een „tegelwoestijn”, vertelt hij. „Wij wonen in zo’n straat waar veel blik is geparkeerd en mensen schuttingen hebben. Om de hoek sneuvelen binnenkort 60 bomen, als de straat wordt vernieuwd. Ik heb ergens gelezen dat één boom in de straat het gelukspercentage van mensen al vergroot.”

De campagne past in het gemeentelijk beleid: met de Agenda Groen wil de gemeente Amsterdam plekken geschikt maken voor opvang van regenwater door vergroening. En in 2050 moet de stad volledig klimaatbestendig zijn. De bomen worden betaald uit het gemeentelijke herplantfonds – daarin storten mensen die een boom kappen en niet herplanten de waarde van de gekapte boom in geld. Een boom kost 500 tot 1.500 euro, vertelt De Jong. Tot nu toe zijn er al driehonderd aanmeldingen. Na deze actie wil De Jong nogmaals met de gemeente in gesprek over het planten van de volgende partij bomen. Hij hoopt op navolging in andere steden. „Ze mogen alles kopiëren. Graag zelfs.”