Ring, spoorloos verdwenen

In deze rubriek elke week iets wat zoek is. Ook iets kwijt of juist gevonden? Stuur een mail aan kwijt@nrc.nl.

Illustratie Roland Blokhuizen

Wie iets kwijtraakt pijnigt zijn hoofd met twee vragen. De eerste ligt voor de hand: waar is het? Het is niet zo’n vruchtbare vraag, want als je het zou weten, zou je die ring, armband of telefoon niet kwijt zijn. De tweede vraag is interessanter: hoe of waar ben ik het kwijtgeraakt? Het antwoord op die vraag kan de eerste stap zijn naar het terugvinden van het verloren voorwerp. Soms helpt het, maar vaak ook niet. Hoe je ook je best doet, er komt geen herinnering die je verder helpt. Het was opeens weg, daar moet je het mee doen.

Lezeres Rieneke Enzlin werd op een dag gebeld door haar bejaarde moeder. Ze verkeerde in lichte paniek. Ze was een dure ring kwijt, die ze ooit van haar man gekregen had. De eerstvolgende keer dat Rieneke bij haar moeder was keerden ze samen het hele huis om. Alle laatjes en dozen werden geïnspecteerd, de linnenkast werd leeggehaald. Alles tevergeefs.

Misschien, zo dacht haar moeder, had ze hem ergens op straat verloren. De ring zat een beetje ruim, en was wellicht van haar vinger gegleden. Niet dat het waarschijnlijk klonk, maar het was de enig mogelijke verklaring.

Het tweede bedrijf speelt een jaar later. Weer belde haar moeder op: de ring was terecht! In een kast op de gang stond ongeveer op hoofdhoogte een rieten mandje met stofdoeken en borstels. Dat mandje was omgevallen en bij het opruimen had ze helemaal onderin een plastic zakje gevonden, met de vermiste ring erin.

En nu wist ze het weer. Ze zou een keer de deur uitgaan om boodschappen te doen. Ze nam ook de ring mee, in een plastic zakje. Hij moest naar de juwelier om hem nauwer te laten maken. Ze had haar jas al aan toen er opeens werd aangebeld. Uit angst voor een vreemde die haar zou kunnen beroven had ze het zakje snel verborgen in het stofdoekenmandje, in de kast vlak bij de deur. Daar had die ring al die tijd gebivakkeerd en ze had er nooit meer aan gedacht.

Het zal een ervaring zijn die meer mensen kennen: als je iets terugvindt weet je opeens hoe die geheimzinnige verdwijning in zijn werk is gegaan. Je herinnert je opeens iets dat al die tijd diep in je hoofd zat.

Maar waarom kon je er niet eerder bij?