Foto Khalid Amakran

Interview

‘Politiek is altijd zoveel gedoe, niets voor mij’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Jamal Leeflang (18). Aanmelden: pubers@nrc.nl.

Trots

„Ik wil het liefst chirurgie studeren, dat is mijn droom. Mijn vader is ook arts. Ik vind het mooi hoe hij dingen aanpakt, hoe hard hij werkt. Het maakt me trots als mensen naar me toe komen en zeggen: ‘Ik ben echt blij dat ik naar je vader ben gegaan’. Dat is iets wat ik ook zou willen betekenen. Ik kijk ook erg op naar mijn opa. Hij is heel liefdevol, hij is er altijd voor iedereen geweest. Mijn opa heeft in Suriname een hotel en een casino. Het lijkt me ook leuk om daar in het familiebedrijf te werken, bij te dragen aan het succes van de familie.”

Colin Kaepernick

„Mijn opa is eigenlijk advocaat en hij is ook minister geweest. Ik ben wel politiek bewust maar politiek is niets voor mij, het is altijd zoveel gedoe. Met een klasgenoot had ik een discussie over Colin Kaepernick, de American Footballspeler die neerknielde voor het Amerikaanse volkslied. Mijn klasgenoot zei iets van: dat kan niet, dat moet stoppen. Ik ben toen wel het gesprek aangegaan. Ik merk dat mensen zich niet goed in anderen kunnen verplaatsen. Daar denk ik wel veel over na.”

Aruba

„In 2012 zijn we voor mijn vaders werk naar Aruba verhuisd, in de zomer van 2017 zijn we teruggekomen. Het was een mooie tijd en ook goed om mijn beeld van de wereld te verbreden. Eerst wilde ik er niet weg. Ik had op Aruba net een vriendin, ik was smoorverliefd. Maar wat ik op Aruba heb meegemaakt, geleerd, compenseert dat wel. Daarom kijk ik er niet negatief op terug.”

Foto Khalid Amakran
Foto Khalid Amakran
Foto Khalid Amakran

Geliefden

„Ik hou niet echt van uitgaan. Veel te druk. Ik ben graag met geliefden – familie en vrienden. Ik hou van die gezelligheid. Ik vind het vooral leuk om mijn broertjes op te zien groeien. Je kunt helpen bij het vormen. Niet per se van ‘je moet dit en dat’ maar: dingen die ik heb geleerd aan hen overbrengen. Op dit moment heb ik geen vriendin. Ik ben ook niet aan het daten, ik wacht gewoon op de juiste persoon. Vrienden zeggen vaak, je bent jong, geniet ervan, dat komt later wel. Ik vind het juist fijn als je een persoon hebt bij wie je altijd jezelf kunt zijn en die er altijd voor je is.”

Afrika

„Tijdens of na mijn studie zou ik wel naar Afrika willen gaan. Er zijn veel Surinamers die de slavernij in zijn gegaan, hun nakomelingen weten vaak niet waar ze vandaan komen. Het is voor mij een houvast te weten dat ik uit Afrika kom, ergens waar een mooie cultuur is. Soms wordt niet echt in beeld gebracht hoe mooi die cultuur ook al was voor dat allemaal gebeurde. In de toekomst wil ik mijn familiegeschiedenis uitzoeken. Om echt te weten wie wij zijn, en hoe wij hier zijn gekomen.”