‘Politie moet vaker digitaal onderzoek doen naar kindermisbruik’

Bijna eenderde van de strafzaken over zedenmisdrijven tegen kinderen wordt geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs, stelt de Nationaal Rapporteur.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie, CDA) tijdens de vergadering van commissie over zedenmisdrijven, digitaal grensoverschrijdend seksueel gedrag en seksueel geweld tegen kinderen in mei.
Minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie, CDA) tijdens de vergadering van commissie over zedenmisdrijven, digitaal grensoverschrijdend seksueel gedrag en seksueel geweld tegen kinderen in mei. Foto Lex van Lieshout/ANP

Drie op de tien zaken waarin iemand wordt vervolgd voor een zedendelict met een minderjarige worden geseponeerd vanwege een gebrek aan bewijs. Om meer bewijs te verzamelen zou de politie vaker digitaal onderzoek moeten doen bij verdenking van kindermisbruik. Dat heeft de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen deze donderdag gezegd bij de publicatie van een rapport over het onderwerp.

“Ons leven is in toenemende mate online, op je telefoon en pc. Daar zijn mogelijk sporen te vinden die als steunbewijs kunnen dienen van het seksueel misbruik. Denk aan chatgesprekken met of over het slachtoffer, locatie- en agendagegevens”, zo licht de Nationaal Rapporteur, Herman Bolhaar, toe op Twitter. De aanleiding is de Dadermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2013-2017, waarin volgens de Rapporteur “voor het eerst de hele strafrechtketen in beeld is gebracht”.

De Nationaal Rapporteur doet onderzoek en rapporteert aan de regering over de aard en omvang van mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen in Nederland. Bij zo’n rapportage geeft de Nationaal Rapporteur vaak ook een beleidsadvies. Zo adviseert Bolhaar nu de minister van Veiligheid en Justitie om voortaan te registreren wanneer een jong slachtoffer na een melding besluit geen aangifte te doen. Op dit moment is volgens Bolhaar onbekend wat de beweegredenen van het kind in zo’n geval zijn.

Verder meldt de rapporteur dat ondanks het stijgende aantal meldingen van kindermisbruik, het aantal strafzaken afneemt. Van 800 zaken op 2.900 meldingen in 2013, tot 700 bij 3.400 meldingen in 2017. Het aantal meldingen van kinderporno is in diezelfde periode verzesvoudigd, maar desondanks nam ook hier het aantal strafzaken af.