Chef de mission Pieter van den Hoogenband krijgt 93.500 euro per jaar

Salaris Dat heeft de oud-zwemmer openbaar gemaakt in zijn column in dagblad De Telegraaf. ‘Het is bijzonder dat informatie publiekelijk is geworden’, aldus Van den Hoogenband

Foto Merlin Daleman

Pieter van den Hoogenband gaat als chef de mission bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokio 93.500 euro per jaar verdienen. Dat heeft de oud-zwemmer donderdag openbaar gemaakt in zijn column in dagblad De Telegraaf.

Hij reageert daarmee op berichtgeving in NRC van zaterdag dat hij een jaarvergoeding van tweemaal de Balkenendenorm (187.000 euro) vroeg, maar genoegen moest nemen met een bedrag dat gebaseerd was op eenmaal die norm naar rato van het aantal gewerkte dagen. Naar nu blijkt, komt dat neer op 93.500 euro, het oorspronkelijke voorstel dat algemeen directeur Gerard Dielessen hem namens sportkoepel NOC*NSF deed.

Lees ook: ‘Chef’ Van den Hoogenband vroeg veel te veel geld

In zijn column schrijft Van den Hoogenband, dat hij na de eerste formele onderhandelingen vanwege te derven inkomsten een tegenvoorstel heeft gedaan, omdat het voorstel van NOC*NSF geen kwestie van ‘take it or leave it’ was. Over de hoogte van zijn tegenbod doet hij geen mededelingen.

Van den Hoogeband is fel in zijn kritiek op NOC*NSF. Hij schrijft: ‘Daags na het afbreken van de eerste onderhandelingen vang ik signalen op over exorbitante financiële eisen. Die worden sterker nadat ik ben benoemd. Het is bijzonder dat informatie publiekelijk is geworden. Professioneel is dat niet.’

Correctie: in een eerder versie van dit bericht stond dat de column dinsdag verscheen. Dat was donderdag.