Meldpunt vuurwerkoverlast stopt: ‘Doel is bereikt’

Eerder dit jaar werd een motie aangenomen waardoor het voor gemeenten makkelijker moet worden een vuurwerkverbod in te stellen.

De meeste gemeenten hebben aangekondigd geen strengere vuurwerkregels te gaan handhaven.
De meeste gemeenten hebben aangekondigd geen strengere vuurwerkregels te gaan handhaven. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast houdt op met bestaan, meldt persbureau ANP. Op de website kon men sinds 2011 klachten indienen over geluid, schade en andere overlast door vuurwerk. De site werd opgericht om het onderwerp van vuurwerkoverlast op de politieke agenda te krijgen. Dat is volgens Arno Bonte, woordvoerder van het meldpunt en GroenLinks-wethouder in Rotterdam, gelukt. Dit zou de site overbodig maken.

Het Meldpunt was een initiatief van lokale fracties van GroenLinks. Jaarlijks kwamen er tienduizenden klachten binnen. Dit heeft volgens Bonte zichtbaar gemaakt dat vuurwerkoverlast een probleem is in Nederland. In juni werd een motie aangenomen die het gemeenten makkelijker moet maken een vuurwerkverbod of een vuurwerkvrije zone in te stellen.

Rotterdam en Amsterdam hebben sindsdien bekendgemaakt de vuurwerkregels te veranderen vanaf de jaarwisseling van 2019-2020. Bonte hoopt dat meer gemeenten dit voorbeeld zullen volgen. Of dit het geval zal zijn, is zeer twijfelachtig. Veruit de meeste gemeenten hebben gezegd dat zij de regels voorlopig niet willen aanpassen. Het lokale bestuur vindt strengere wetgeving vaak onnodig. De coalitie in Schagen (Noord-Holland) noemt vuurwerkregels zelfs “een moderne vorm van betutteling”.

Lees ook: Overal in Nederland worstelen gemeenten met vuurwerk

Geen veilige vuurwerkstandaarden

Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is betrokken bij de vuurwerkdiscussie. Donderdag publiceerde de inspectie een rapport over lanceerstandaarden voor vuurpijlen. Volgens de ILT zijn er “geen stabiele standaarden voorhanden voor consumenten”. Het kabinet besloot eerder dit jaar dat vuurpijlen alleen verkocht mogen worden als er een veilige standaard bij wordt geleverd.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) roept vuurwerkimporteurs op “snel werk te maken van lanceerstandaards die wel aan de eisen voldoen”. Vorig jaar adviseerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid nog knalvuurwerk en vuurpijlen voor consumenten te verbieden. Het kabinet besloot anders vanwege “onvoldoende draagvlak”.