Marco Kroon: ik ben verkracht in Afghanistan

De onderscheiden majoor had al eerder verteld dat hij tijdens een geheime missie in 2007 werd ontvoerd in Afghanistan.

Marco Kroon tijdens de herdenking bij het Nationaal Indie-monument in Roermond.
Marco Kroon tijdens de herdenking bij het Nationaal Indie-monument in Roermond. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Marco Kroon, de drager van de hoogste Nederlandse Ridderorde, is in 2007 in Afghanistan verkracht toen hij ontvoerd was. Dat vertelde hij woensdagavond in het praatprogramma Pauw. Hij was daar om te praten over zijn boek, dat donderdag verschenen is.

Toen hij in februari dit jaar vertelde over de ontvoering, zei hij niet precies wat hem was overkomen. Aan de tafel van de talkshow vertelde Kroon dat hij tijdens een geheime missie werd ontvoerd door Afghaanse mannen. Hij werd enkele dagen gemarteld. Hij werd afgevoerd en vastgehouden in een donkere kamer. Hij werd door een groep mannen ontkleed, geschopt en geslagen. Wat er verder gebeurde, kon hij naar eigen zeggen “nog steeds niet zeggen”. Pauw: “Ik zal het woord één keer noemen. Je werd verkracht.”

Lees ook: Marco Kroon doet zijn persoonlijk relaas bij Pauw

Kroon wist te ontsnappen. Korte tijd later kwam hij een van zijn belagers tegen. Hij doodde de man in een schietpartij en nam daarbij ook het wapen van de Afghaan af. Hij schoot het magazijn leeg op de man. Daarna nam Kroon ook de bezittingen van de man mee en besloot: “Niemand gaat deze man missen.”

Geheime missie

In de eerdere versie die Kroon naar buiten bracht, vertelde hij alleen dat hij werd ontvoerd en dat hij de man had gedood. Het geweldsincident deed zich voor tijdens een geheime missie van Kroon, hij was alleen op pad. Kroon heeft de details van het incident lang verzwegen voor Defensie. In 2009 kreeg hij als eerste militair sinds 1955 de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding.

Na zijn eerdere uitspraken over de ontvoering en het geweldsincident werden Nederlandse commando’s vervroegd uit een missiegebied in Afghanistan gehaald. Door die uitingen voelde een aantal commando’s zich onveilig, zeiden zij op hun beurt in de media.

Kroons melding aan Defensie over het incident zou staatsgeheim zijn

Het Openbaar Ministerie stelde in februari een onderzoek in vanwege Kroons verklaringen over de ontvoering. Het kon “geen aanknopingspunten” vinden om die te weerleggen of bevestigen, waarna het onderzoek is gestaakt. Minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA), bepaalde in juli dat de missie waarbij Kroon ten tijde van het incident betrokken was, staatsgeheim blijft. Zij ging in gesprek met Kroon, die nog altijd werkt bij Defensie.

Correctie 22 november 20178: In een vorige versie van dit bericht stond dat Kroon het ministerie van Defensie niet destijds inlichtte over het geweldsincident. Hij heeft in 2007 daarvan wel melding gemaakt, maar details achterwege gelaten. Dat is hierboven aangepast. Zoals wel ook vermeld in de eerdere versie, is de melding staatsgeheim.