Honderden Palestijnen moeten vertrekken uit wijk in Oost-Jeruzalem

Het Hooggerechtshof van Israël oordeelt dat een Joodse organisatie het recht heeft om zevenhonderd Palestijnen in de wijk Silwan uit hun huis te zetten.

Beeld van de wijk Silwan. Een Joodse organisatie mag van het Israëlisch Hooggerechtshof zevenhonderd bewoners uitzetten.
Beeld van de wijk Silwan. Een Joodse organisatie mag van het Israëlisch Hooggerechtshof zevenhonderd bewoners uitzetten. Foto Jim Hollander/EPA

Honderden Palestijnen moeten definitief hun woningen in de wijk Silwan in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem verlaten. Het Hooggerechtshof van Israël oordeelde woensdag dat de Joodse organisatie Ateret Cohanim inderdaad het recht heeft om de bewoners uit te zetten.

Daarmee komt er een einde aan een zaak die al zeventien jaar speelt. Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft de uitspraak gevolgen voor zeventig families en zevenhonderd Palestijnen in totaal. De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem heeft het besluit veroordeeld en spreekt van een “zuivering” van Palestijnen.

Lees ook: Israël gunt Palestijnen geen snipper van Jeruzalem

Ateret Cohanim koopt Arabische huizen en landerijen op in Oost-Jeruzalem om daar Joodse nederzettingen te stichten. In 2001 wees de staat het beheer van de bewuste woningen in Silwan toe aan de organisatie. Inmiddels zouden er al zeker twee families zijn uitgezet.

Petitie

Ruim honderd Palestijnse bewoners verzochten met een petitie om een eerder besluit van een Israëlische rechter te vernietigen. Ateret Cohanim zou volgens hen geen juridische bevoegdheid hebben over het land. Daar gaf het hooggerechtshof geen gehoor aan. Wel oordeelden de hoge rechters dat Israël de Palestijnse inwoners moet compenseren.

De zaak heeft betrekking op het Batan al-Hawa-deel van Silwan, naast de Oude Stad in Jeruzalem. Daar wonen twintig Joodse families tussen ongeveer zesduizend Palestijnen. De complexe geschiedenis van de wijk gaat terug tot het einde van de negentiende eeuw, toen Jemenitische Joden zich er vestigden totdat ze in 1938 tijdens Arabische rellen moesten vertrekken. De decennia erna trokken er Palestijnen naar het gebied. Sinds 1967 is Oost-Jeruzalem door Israël bezet.

Vergelijkbaar oordeel in andere wijk

Het Hooggerechtshof concludeerde vorige week in een vergelijkbaar besluit dat zo’n vijftig leden van een Palestijnse familie hun woning in Sheikh Jarrah uit moeten, ook een wijk in Oost-Jeruzalem. De betreffende familie woont daar sinds de jaren vijftig, maar het land werd gekocht door een in de Verenigde Staten gevestigd bedrijf dat zei dat de familie moest vertrekken.

Dat oordeel zal vermoedelijk ook gevolgen hebben voor tientallen andere Palestijnse families in Oost-Jeruzalem, die uit hun woning gezet dreigen te worden.