Herindelingsverkiezingen

GroenLinks grote winnaar in fusiegemeente Groningen

De grootste politieke verschuiving na de gemeenteraadsverkiezingen in twaalf nieuwe fusiegemeenten vond woensdag plaats in Groningen. Daar ging GroenLinks van vier naar elf zetels, en D66 van negen naar vijf. De PvdA bleef in de traditioneel rode stad de tweede partij met zes zetels.

Bij de andere partijen waren er kleinere verschuivingen. Opvallend was nog de winst van de Partij voor de Dieren: van een naar drie zetels.

De Haagse plannen om de gemeente Groningen te laten fuseren met Ten Boer en Haren leidden tot jarenlange protesten in die laatste gemeente. Veel Harenaren waren het er niet mee eens dat hun gemeente met 20.000 inwoners te klein zou zijn om zich op lange termijn zelfstandig te kunnen redden. Zij spreken van een „annexatie”.

De opkomst de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad van Groningen was 44,1 procent, veel lager dan vier jaar geleden in de drie gemeenten die nu fuseren. Toen ging 54,5 procent van de kiesgerechtigden in Groningen naar de stembus. In Haren was dat 75,5 procent en in Ten Boer 64,4 procent.

D66 werd in 2014 met afstand de grootste (5 zetels) in de Harense gemeenteraad. Woensdagavond bleek dat de partij daar bij twee grotere stembureaus gekelderd was van ruim 30 naar ongeveer 10 procent van de stemmen.

Niet alleen kiezers, maar ook lokale politici zijn afgehaakt. Vier fractieleden van D66 in Haren vertrokken en zegden ook hun lidmaatschap van de partij op. Onder hen was Wil Legemaat, die ruim 30 jaar lid was van D66. Ze zat sinds 2010 in de Harense gemeenteraad. Legemaat zegt dat de landelijke en provinciale tak van D66, die de herindeling steunden, „doof en blind” waren voor bezwaren. „Het dogma van het alsmaar opschalen is niet bespreekbaar binnen de partij.”

In totaal zegde meer dan eenderde van de ongeveer negentig Harense D66-leden op. Legemaat twijfelde woensdagochtend of ze zou gaan stemmen: „Waarom zou je stemmen voor een gemeenteraad die je nooit gewild hebt?” Ze stemde uiteindelijk blanco.