GroenLinks vernedert D66 in Groningen

De Haagse Stemming Vandaag moet Harbers 100 retorische vragen van Baudet beantwoorden Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Grote winst voor GroenLinks in Groningen, terwijl D66 fors verliest. Het Nationale Preventieakkoord lost overgewicht niet op. En het zwartepieten rond de pensioenonderhandelingen is begonnen.

VERKIEZINGSWINST/VERLIES: Een megawinst voor de een, een nederlaag voor de ander. GroenLinks werd gisteren de grote winnaar van de herindelingsverkiezingen in Groningen door van 4 naar 11 zetels te gaan. Dat regeren halveren betekent, bleek maar weer eens voor D66: waar dinsdag nog een succesje werd gevierd, ging de partij in Groningen van 9 naar 5 zetels. De pijn zat vooral in Haren. Ook in Haarlemmermeer werd D66 de grote verliezer. “Een stapje terug”, aldus Rob Jetten.

BLAMEGAME: Nog even over de geklapte pensioenonderhandelingen. Waar ging het precies mis? De partij met wortels in de vakbond, de SP, zette enkele minuten na het stranden van de onderhandelingen een filmpje online waarin met de vinger naar het kabinet wordt gewezen. Tot woede van de coalitie. Daar vragen ze zich hardop af of de vakbonden wel tot een akkoord wilden komen. De blamegame is begonnen.

MARRACLASH: Vandaag praat de Tweede Kamer verder over de Justitiebegroting. Het zal vooral weer gaan over de migratieafspraken in het Marrakesh-verdrag. Staatssecretaris Mark Harbers zal waarschijnlijk beargumenteren dat het VN-akkoord juridisch niet-bindend is, om zich te verzekeren van steun van zijn eigen VVD en het CDA. Zij voelen de druk van FvD en PVV. Grote vraag: krijgt Thiery Baudet ook retorische antwoorden op de honderd vragen die hij dinsdag tot diep in de nacht stelde? In België zorgt de Marrakesh-kwestie in ieder geval ook voor spanningen.

KAMERSCHIKKING: Bij de begrotingsbehandeling zullen D66 en SP samen een plan indienen om megaschikkingen voortaan door de rechter te laten toetsen. Nu nog is het zo dat alleen de minister van Justitie akkoord hoeft te gaan als het OM met bedrijven schikt die de wet overtreden. De D66 en SP willen dat een rechter beoordeelt of niet een andere straf rechtvaardig zou zijn. Een Kamermeerderheid steunt het initiatief.

FOUTJE BEDANKT: Informatie over strijdende groeperingen die eerst nog staatsgeheim werd verklaard, is nu door minister Blok toch openbaar gemaakt. Of dat helemaal bewust is gedaan is maar de vraag: Nieuwsuur en Trouw deden een Wob-verzoek over de Nederlandse rol in Syrië en kregen meer dan verwacht. Zo blijkt dat de steun aan Syrische opstandelingen bedoeld was voor de strijd, terwijl de VVD-minister eerder nog zei deze ‘civiel van aard’ was. Sommige van deze groeperingen zijn door het OM aanmerkt als ‘terroristisch’.

NIET-PREVENTIEF: Staatssecretaris Paul Blokhuis komt morgen met het Nationale Preventieakkoord. Doelen om overgewicht en drankmisbruik tegen te gaan worden daarmee echter niet gehaald, becijferde het RIVM. Alleen voor het ontmoedigen van roken zijn de ambities van Blokhuis (ChristenUnie) “mogelijk realiseerbaar”.

WEL/GEEN PERSONEEL: De basiszorg. spoedeisende hulp en acute verloskunde: ze zouden allemaal in Lelystad moeten blijven na het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen. Het lukte minister Bruno Bruins niet, bleek dinsdag. Te weinig personeel, schreef de VVD-bewindspersoon. Niet waar, riepen de artsen en verpleegkundigen gisteren. Zij willen dat er een volledig opgetuigd ziekenhuis blijft bestaan voor de regio.

RYAINAIRARROGANTIE: Luchtvaartmaatschappij Ryanair weigert naar de Tweede Kamer te komen voor een gesprek over de arbeidsomstandigheden van vliegtuigpersoneel. De Kamer wil met hen om de tafel om te praten over de gevolgen van de strijd om de goedkoopste vlucht. Topman Michael O’Leary zou volgens het AD in een brief hebben laten weten dat de aankondiging “doorspekt is met leugens”. Hij noemt de hoorzitting “een ongepast forum” en wil pas komen als er een bijeenkomst plaatsvindt “met échte experts”.

QUOTE VAN DE DAG

“En terwijl ze zien dat Rutte gewoon door regeert, in zijn gave land, vechten zij, zijn ex-onderhandelingspartners, voor hun professionele bestaan.”

Politiek columnist Tom-Jan Meeus over onderhandelen met Mark Rutte: dat loopt zelden goed af voor de ander.