Dit zijn de beste albums om cadeau te geven

Cadeaus Het is de maand van cadeaus, maar wat moet je geven? NRC helpt en geeft in zeven categorieën de leukste tips. Dit keer: de beste albums in de genres pop, klassiek en jazz om cadeau te geven.

Tijdloos klassiek

 1. Bach 333

  32 platenlabels werkten samen voor deze box met 222 cd’s door ruim 750 uitvoerenden, samen goed voor 280 uur muziek, inclusief 2 boeken.
  € 425,-

 2. The Best of Montserrat Caballé

  Dit jaar overleden sopraan excelleert met superieure, stralende zangkunst in aria’s van o.a. Verdi, Boito en Mascagni.
  € 12,99, 2 cd’s

 3. Emil Gilels: The Unreleased Recitals At The Concertgebouw

  Recent ontdekte opnamen van vijf Amsterdamse recitals van de fenomenale meesterpianist Emil Gilels – uiteenlopend repertoire 5 cd’s lang superieur, intelligent en kleurrijk.
  € 37,99, 5 cd’s

 4. Maria by Callas

  Documentaire van Tom Volf over legendarische sopraan laat je nu eens niet alleen horen maar ook zien hoe magnetisch haar charisma was.
  € 14,99, vanaf 18 december te koop

 5. Christian Gerhaher: Die Kunst des Gesangs

  Op zevenmijlslaarzen door de hoogtepunten van het Duitse lied met de fijngevoelige bariton Gerhaher als gids.
  € 9,99, 2 cd’s

 6. Yannick Nézet-Séguin: The Rotterdam Philharmonic Orchestra Collection

  Bij het Rotterdams Philharmonisch, dit jaar 100, nam Nézet-Séguin afscheid als chef. Symfonische hoogtepunten van een legendarisch chef-schap, waarvan beide groeiden.
  € 33,99, 6 cd’s

 7. Christa Ludwig: The Complete Recitals on Warner Classics

  Duitse mezzo werd dit jaar 80; tien uur muziek bewijst haar heel eigen timbre en grandeur in uiteenlopend liedrepertoire, van Brahms, Schubert en Schumann tot Mahler, Strauss en Wagner.
  € 39,99, 11 cd’s

 8. Carlos Kleiber: Complete Recordings On Deutsche Grammophon

  Van Kleiber, volgens velen de grootste dirigent ooit, zijn opnames relatief schaars. Maar wát er is! Huil mee met Brahms, smul van Schubert.
  € 32,99, 12 cd’s

 9. Nikolaus Harnoncourt: The Complete Sony Recordings

  Gigantisch en onmisbaar document met opnames door muziekpionier/dirigent Harnoncourt voor Sony en RCA, met o.a. Concentus Musicus Wien, Wiener Philharmoniker en Chamber Orchestra of Europe.
  € 89,99, 61 cd’s + 3 dvd’s + boek

 10. Münchner Philharmoniker: 125

  Orkest bestaat 125 jaar en viert dat met Querschnitt aan opnames o.l.v. legendarische dirigenten als Knabppertsbusch, Celibidache en Gergiev
  € 67,99, 17 cd’s

  Mischa Spel

Klassieke muziek van nu

 1. Igor Levit: Life

  Diepzinning, afgewogen en aangrijpend eerbetoon van pianist Igor Levit aan een overleden vriend laat zich beluisteren als een ode aan het leven, met muziek van Bach tot Liszt en Bill Evans.
  € 16,99, 2 cd’s

 2. Barbara Hannigan en Reinbert de Leeuw: Vienna

  Het Wenen van rond 1900 herleeft op dit sfeervolle recital programma met liederen van Webern, Berg, Schönberg – op het snijvlak van laatromantiek en ontluikend expressionisme.
  € 18,99

 3. MusicAeterna o.l.v. Teodor Currentzis: Mahler, Symfonie nr. 6

  Currentzis doet ’t weer: een opname die laat horen dat het de musici om muziek maken op leven en dood te doen is. Vervoerend en opwindend fris.
  € 16,99

 4. Daniel Lozakovich: J.S. Bach, vioolconcerten 1 & 2, partita nr. 2

  Elke winterse somberte smelt bij het horen van de levenslust, brille en souplesse van violist Lozakovich met zijn wat ouderwets pralende toon.
  € 15,99

 5. Daniil Trifonov: Destination Rachmaninov

  Russische klavierleeuw epateert en imponeert in virtuoze Rachmaninov-concerten, ook met dank aan vlammend Philadelphia Orchestra olv Yannick Nézet-Séguin.
  € 15,99

 6. Hong Kong Philharmonic o.l.v. Jaap van Zweden: Wagner, Götterdämmering

  Met zijn jonge orkest uit Hong Kong voltooide Van Zweden zijn opnamen van Wagners Ring en zet zich finaal op de kaart als Wagner-dirigent met gevoel voor woeling, stuwing, lijn en finesse.
  € 21,99

 7. Krystian Zimerman: Schubert D. 950/960

  Zimerman is meesterpianist én meesterperfectionist; beide aspecten versterken elkaar op deze onmisbare heldere en poëtische Schubert-opname.
  € 7,97

 8. Maria en Nathalia Milstein: La sonate de vintueil

  Sterk conceptalbum van de hypermuzikale zusjes Milstein met sonates van Pierné (onbekend en prachtig), Debussy en Saint-Saëns.
  € 18,99

 9. Budapest Festival Orchestra o.l.v. Iván Fischer: Mendelssohn, Midzomernachtsdroom

  Magische en wervelende Mendelssohn dankzij oerindividualist Fischer. Ook met Anna Lucia Richter: een sopraan om verliefd op te worden zo menselijk.
  € 17,99

 10. Dudok Kwartet, Solitude

  Jong Nederlands strijkkwartet bewijst lef en meesterschap op eigenwijs recital met werken van Mendelssohn en Weinberg naast eigen arrangementen van Josquin en Gesualdo.
  € 15,97

  Genoemde cd’s zijn te koop via de klassieke vakhandel of amazon.de

  Mischa Spel

Jazzklassiekers op vinyl

 1. Nina Simone: Mood Indigo: The Complete Bethlehem Singles

  Emotioneel, rauw, bevlogen. Prachtig compleet verzamelalbum met de verzamelde singles die Nina Simone maakte voor platenlabel Bethlehem.
  € 24,99

 2. Miles Davis/John Coltrane: The Final Tour, Copenhagen March 26

  Voorbeeldige heruitgave. Vier jaar speelde de fabelachtige tenor- en sopraansaxofonist John Coltrane in het grensverleggende kwintet van trompettist Miles Davis. Dit was de laatste tour.
  € 20,99

 3. Rita Reys: The Cool Voice of Rita

  Het unieke in Amerika met Art Blakey & The Jazzmessengers opgenomen debuutalbum van de enige echte Nederlandse jazzdiva, het origineel is uit 1956, is opnieuw uit.
  € 20,99

 4. Dexter Gordon: In The Cave

  Het Nederlands Jazz Archief diept steeds jazzparels op. In januari 1963 kwam Dexter Gordon voor het eerst naar Nederland. Deze opnamen in de Utrechtse jazzkelder Persepolis zijn met Rob Madna, Ruud Jacobs en Cees See.
  € 18 via jazzarchief.nl

 5. Bill Evans:Sunday at The Village Vanguard

  Prachtige live-opnamen van het concert dat pianist Bill Evans met bassist Scott LaFaro en drummer Paul Motion in 1961 in de Village Vanguard gaf.
  € 14,99

 6. Herman Schoonderwalt: The Winner

  Klassieker van haast vergeten Nederlandse jazzlegende. Op deze heruitgave van The Winner excelleert Herman Schoonderwalt in buitengewone, snelle klarinet- en saxofoonsolo’s.
  € 18 via jazzarchief.nl

 7. Etta James: At Last

  „At laaaast… my love has come along.” Wat een zalig weelderige openingszin toch. Dit debuutalbum van Etta James vol blues, r&b en jazz is nog altijd onweerstaanbaar.
  € 17,99

 8. Sonny Rollins: Saxophone Colossus

  Belangrijk, stevig, maar toegankelijk album dat jazzreus Rollins opnam in 1956. De tenorsaxofonist ontleent er ook zijn bijnaam ‘Saxophone Colossus’ aan.
  € 16,99

 9. John Coltrane: A Love Supreme

  Voor de instapper: een album om nooit over te twijfelen. Mijlpaal van een jazzprofeet die het licht zag. Behoort tot de must haves.
  € 14,99

 10. Art Blakey and the Jazz Messengers: Moanin’

  Met onder meer trompettist Lee Morgan (toen 20) en tenorsaxofonist Benny Golson maakte drummer Art Blakey een monumentale plaat met jarenvijftigjazz. Bluesy opening ‘Moanin’ is een enorme oorwurm.
  € 14,99

  Amanda Kuyper

Nieuwe jazz op vinyl

 1. John Coltrane: Both Directions at Once: The Lost Album

  Deze tot nu toe onuitgebrachte opnamen van John Coltrane zijn na ruim vijftig jaar een ongelofelijke jazzontdekking. Hoog instapmateriaal misschien voor wie net begint. Maar vooral: hoog intelligente, oorspronkelijke jazzmuziek met glans.
  2LP € 44,99

 2. Wayne Shorter Quartet & Orpheus Chamber Orchestra: Emanon

  De 85-jarige Wayne Shorter bracht al lang geen nieuw werk uit. Deze prestigieuze box (met sf-stripboek) bevat een imposante hoeveelheid opnamen met zijn vaste kwartet plus een symfonie-orkest.
  Boxset 6LP € 179,99

 3. Esbjörn Svensson Trio: e.s.t. Live in London

  De Zweedse pianist Esbjörn Svensson overleed door een duikongeval. Tien jaar later roept deze compilatie van twee concertavonden in Londen alles van het geweldige jazztrio e.s.t. terug in herinnering. Geestdrift en een band op stoom.
  2LP € 36,99

 4. Kamasi Washington: Heaven and Earth

  Vier elpees in een schitterende hoes, met tweeënhalf uur aan rijk geschakeerde jazz (psychedelica, seventies funk, feestelijke souljazz en vlagen van freejazz) vol orkestrale lyriek, koorzang en veel musici.
  4LP € 54,99

 5. Ezra Collective: Juan Pablo: The Philosopher

  De Britse jazzscene drukte een stempel op het afgelopen jaar. De jonge Londense band Ezra Collective maakt urbanjazz met een snelle hartslag.
  € 22,99

 6. Kamaal Williams: The Return

  Ook uit de Londense scene: de zeer geslaagde fusie van jazz met broken beats van toetsenist Kamaal Williams. Hoog eindigend in de eindejaarslijstjes om zijn gedreven grooves en onnavolgbare ritmiek.
  € 22,99

 7. Shai Maestro: The Dream Thief

  De intuïtief spelende Israëlische jazzpianist blinkt uit in ingetogen jazz met hypnotiserende composities die melancholie onderstrepen, maar ineens in opwinding kunnen openbreken.
  € 24,99

 8. Cécile McLorin Salvant: The Window

  Met alleen pianobegeleiding bewijst Cécile McLorin Salvant wederom dat ze een van de beste jazzvocalisten van nu is. Groots en buitengewoon.
  2LP € 49,99

 9. GoGo Penguin: A Humdrum Star

  GoGo Penguin uit Manchester brengt jazz met uit dance herkenbare structuren. In repetitieve patronen gaat het steeds weer naar razende climaxen toe. Uit op rood vinyl.
  2LP € 29,99

 10. Louis Cole: Time

  Jazz? Och, een jazzy vrije aanpak dan toch zeker. Toetsenist en drummer Louis Cole maakte een energiek funkpop album met een knipoog. Om op te dansen als niemand kijkt.
  2LP € 24,99

  Amanda Kuyper

Popklassiekers op vinyl

 1. Bob Dylan: More Blood, More Tracks

  De legendarische bootlegversies, kaal en intens, zoals het 1975-album Blood On The Tracks volgens velen bedoeld was.
  € 24,99

 2. David Bowie: Glastonbury 2000

  De betreurde glamrocker en muzikale kameleon fietst ontspannen door zijn hele oeuvre in een van de beste Glastonburyconcerten ooit.
  € 54,99

 3. The Beatles: White Album Anniversary Edition

  Aangevuld met de Esher Demos blijft de Witte Dubbel (nu drie lp’s) een onaantastbare klassieker van een band die bezig was uit elkaar te vallen.
  € 39,99

 4. Tom Petty: An American Treasure

  Zes lp’s met een gouden greep uit het werk van de Amerikaanse countryrocker die altijd wat beatmuziek en psychedelica in zijn popsongs stopte.
  € 149,99

 5. Tom Waits: Bawlers

  Het eerste deel van drie dubbel-lp’s uit de compilatiebox Orphans verscheen apart op Record Store Day en laat Waits op zijn ruigst horen.
  € 24,99

 6. ReX: Love Baby Love

  Het verloren album van Richard Jansen, voormalig zanger van Fatal Flowers, liefdevol op vinyl heruitgebracht in een hoes met hartjes.
  € 19,99

 7. Ernesto Chahoud Presents Taitu

  Soulvolle muziek uit Ethiopië (1960-70), verzameld door deejay Ernesto Chahoud die altijd wel iets van Mulatu Astatke in zijn platenkoffer meetorste.
  € 32,90

 8. Thee Hypnotics: Righteously Re-Charged

  Alles van de opwindende Engelse garagerockband (1985-1999) die dit jaar weer bij elkaar kwam, verzameld in een fraaie box met vier lp’s.
  € 89,99

 9. R.E.M.: The Best Of R.E.M. At The BBC

  Voor wie vergeten was hoe veelzijdig de muziek van de band uit Georgia was, van bedwelmende countryrock tot Everybody Hurts.
  € 33,99

 10. The Beta Band: The Three EP’s

  Heruitgebrachte Britse indiepop bekend van de beroemde platenwinkelscene in High Fidelity: „I will now sell four copies of The Three EP’s by The Beta Band.”
  € 29,99

  Jan Vollaard

Nieuwe pop op vinyl

 1. Neneh Cherry: Broken Politics

  Producer Kieran Hebdan (Four Tet) geeft Cherry een soepele elektronisch bedding voor haar relaxte symbiose van pop, jazz en vocale graffiti in Banksy-stijl.
  € 22,99

 2. Jonathan Wilson: Rare Birds

  Producer en gitarist bij Roger Waters botviert zijn liefde voor Pink Floyd, prog rock en meeslepende melodieën op een kleurrijk dubbelalbum.
  € 34,99

 3. Paul Simon: In The Blue Light

  Simon bekrachtigt zijn afscheid van het concertpodium met een tiental roerende herbewerkingen van minder bekende songs uit zijn rijke oeuvre.
  € 22,99

 4. Wende: Mens

  Wende Snijders in het Nederlands onderging een drastische gedaanteverwisseling richting grensverleggende elektronica in uitdagende popsongs.
  € 19,99

 5. Amber Arcades: European Heartbreak

  Hoe jonge mensen tegen Brexit en wereldproblematiek aan kijken hoor je op dit welluidende popalbum met troostrijke zang van Annelotte de Graaf.
  € 22,99

 6. Spiritualized: And Nothing Hurt

  Fraaie box met schitterend fotoboek verpakt de nieuwe muzikale avonturen van J. Spaceman, ruimtevaarder in de woestijn.
  € 44,99

 7. Low: Double Negative

  Analoge elektronica klonk nog nooit zo goed als op de vinylversie van dit radicaal vonkende en krakende album.
  € 19,99

 8. Seun Kuti & Egypt 80: Black Times

  De jongste zoon van Fela Kuti heeft het vuur van de Afrofunk van zijn vader geërfd op een revolutionair dansbare plaat.
  € 29,99

 9. Father John Misty: God’s Favorite Customer

  Blinkende tranen huilt Father John Misty op de hoes, van binnen bekleed met bloemen ter ondersteuning van dit conceptalbum met diepe lagen en grootse muziek.
  € 24,99

 10. Deafheaven: Ordinary Corrupt Human Love

  Heavy doom metal met een grunt, en toch zo toegankelijk op vier plaatkanten met elk een eigen thema.
  € 24,99

  Jan Vollaard