Baas van Russische inlichtingendienst GROe overleden (62)

Igor Korobov is woensdagavond ‘na een lang ziekbed overleden’, zo meldt het Russische ministerie van Defensie.

Igor Korobov (1956-2018), als hoofd van de Russische militaire inlichtingendienst GROe in 2017.
Igor Korobov (1956-2018), als hoofd van de Russische militaire inlichtingendienst GROe in 2017. Foto Russisch ministerie van Defensie/AFP

Hij was de baas van de Russische militaire inlichtingendienst GROe, die in verband wordt gebracht met de mislukte poging-tot-hacken van Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag: Igor Korobov. Woensdagavond is hij “na een lang ziekbed” overleden. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie donderdag gemeld. Igor Kostjoekov, de tweede man bij de dienst, wordt volgens staatspersbureau TASS genoemd als opvolger.

Korobov zou half september op het matje zijn geroepen bij president Vladimir Poetin, meldde het onderzoeksproject Dossier Center van voormalig olietycoon Michail Chodorkovski in oktober. Aanleiding zou het uitlekken van de identiteit van vermoedelijke GROe-medewerkers geweest zijn. Zij werden ervan beticht in Salisbury oud-spion Sergej Skripal vergiftigd te hebben met het zenuwgif novitsjok. Hoewel het Kremlin betrokkenheid ontkent en de berichten over de uitbrander van Poetin evenmin bevestigd zijn, bracht de timing van de ziekte van Korobov geruchten op gang.

Korobov is de tweede GROe-baas in drie jaar tijd die onverwacht overleed. Zijn voorganger, generaal Igor Sergoen, overleed in 2016 plotseling aan een hartaanval. Hij was toen 58 jaar.

De GROe wordt in verband gebracht met dubieuze internationale activiteiten en schandalen, zoals een mislukte couppoging in Montenegro in 2016. Ook een aantal verdachten in het MH17-dossier behoren tot de GROe. De militaire inlichtingendienst vierde dit jaar zijn honderdste verjaardag: een voorganger van de dienst werd één jaar na de Russische revolutie opgericht, in 1918.

Lees ook: De waaghalzerij van de Russische inlichtingendienst GROe

In maart kwam Korobov op de Amerikaanse sanctielijst te staan, vanwege de rol van de GROe in de “bemoeienis met Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 middels cybergerelateerde activiteiten.”