Carlos Ghosn weg als bestuurder bij Nissan

De topman van het Japanse autoconcern wordt beschuldigd van belastingfraude en misbruik van bedrijfsmiddelen.

Carlos Ghosn tijdens een persconferentie van het autobedrijf Nissan, in het hoofdkantoor in Tokio.
Carlos Ghosn tijdens een persconferentie van het autobedrijf Nissan, in het hoofdkantoor in Tokio. Foto Toru Yamanaka/AFP

Nissan heeft de maandag gearresteerde president-commissaris Carlos Ghosn ontslagen. Daartoe is donderdag unaniem besloten, meldt het bedrijf in een persbericht.

Ghosn zou een lager salaris hebben opgegeven in een financieel rapport dat bestemd was voor de Japanse beurs. Er werd maandenlang intern onderzoek gedaan door Nissan, nadat een klokkenluider melding had gemaakt van het gesjoemel met de financiële gegevens. Ghosn zou verder misbruik hebben gemaakt van bedrijfseigendommen, door middelen in te zetten voor persoonlijk gebruik.

Er deden gedurende de week al geruchten de ronde van het ontslag van Ghosn. In de spoedvergadering die donderdag in de Japanse stad Yokohama werd gehouden, kreeg de raad van bestuur inzicht in de resultaten van het interne onderzoek. De leiding van Nissan heeft ook besloten directeur Greg Kelly weg te sturen. Hij werd maandag eveneens opgepakt. Volgens de BBC zitten beide mannen vast in Tokio.

De 64-jarige Ghosn was tot deze week behalve bestuurder bij Nissan ook topman bij het Franse concern Renault en het Frans-Japanse samenwerkingsverband Renault-Nissan-Mitsubishi. Dinsdag werd de Frans-Braziliaanse zakenman tijdelijk vervangen als bestuursvoorzitter bij Renault. Zijn taken zijn overgenomen door de operationeel directeur.

Nissan zegt dat het er alles aan wil doen om te voorkomen dat de fraudezaak tegen de topmannen de samenwerkingen met Renault en Mitsubishi schaadt.