Calliope Tsoupaki (Piraeus, 1963) is de derde Componist des Vaderlands en volgt daarmee Willem Jeths en Mayke Nas op. Ze wordt zondag tijdens Podium Witteman (18:00 uur op NPO2) live op televisie geïnstalleerd en is dan twee jaar lang het boegbeeld van de nieuwe Nederlandse klassieke muziek. De jury vond Tsoupaki „een integere en bevlogen persoonlijkheid die middenin de samenleving wil staan en zo de harten van velen kan winnen voor de muziek van nu”.
Tsoupaki ziet het zelf als haar belangrijkste taak om het ambacht van componist beter zichtbaar te maken voor een breed publiek. „We werken niet in onszelf gekeerd in een achterkamertje. We zijn mensen van vlees en bloed. We hebben een ambacht dat al eeuwen bestaat en zal blijven bestaan.” Via sociale media en de website van de Componist des Vaderlands wil zij het publiek af en toe laten meekijken als zij een nieuw stuk componeert.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2018/10/data36798042-102da1.jpg)
Nieuwe composities
Om een groter publiek te bereiken, schrijft Calliope Tsoupaki de komende twee jaar een reeks nieuwe composities voor evenementen buiten de concertzaal. Ze wil ook snel inspelen op landelijke gebeurtenissen. In haar ogen kan muziek de actualiteit in een ander licht zetten. „Muziek zegt iets over de mens wat op een andere manier niet gezegd kan worden. Het opent een poort naar een wereld waarvan je niet wist dat hij bestond. Dat ga ik als Componist des Vaderlands uitdragen, even dienstbaar als een bouwvakker of vuilnisman.”
Tsoupaki, Griekse van geboorte, emigreerde in 1988 naar Nederland om compositie te studeren bij de door haar zeer bewonderde componist Louis Andriessen en groeide vervolgens zelf uit tot een van de meest spraakmakende componisten in ons land. Haar muziek heeft een tijdloze schoonheid, vitaliteit en urgentie en bevat elementen uit oude én hedendaagse muziek, de muziek van Griekenland en die van het Midden-Oosten.