Automobilist China rijdt in op groep schoolkinderen, vijf doden

Op camerabeelden is te zien hoe een auto met hoge snelheid op een groep overstekende kinderen inrijdt. Over het mogelijke motief is nog niets bekendgemaakt.

Een politiewagen in Hongkong.
Een politiewagen in Hongkong. Foto iStock

In de Chinese stad Huludao zijn donderdag vijf jonge kinderen omgekomen toen een automobilist op een groep schoolkinderen en hun begeleiders inreed. Ook raakten negentien mensen gewond, onder wie twee leraren en een voorbijganger. Dat hebben de Chinese autoriteiten bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. De 29-jarige bestuurder is aangehouden.

Op camerabeelden is te zien dat een groep jonge kinderen de straat oversteekt als de auto komt aanrijden. De bestuurder rijdt met hoge snelheid op de groep in. Na de aanrijding zou hij gevlucht zijn, later kon hij aangehouden worden door de politie.

Volgens Chinese media was hij niet onder invloed van alcohol of drugs. De autoriteiten doen vooralsnog geen uitspraken over een mogelijk motief en spreken over een “enorm verkeersongeluk”. Jaarlijks komen tienduizenden Chinezen om in het verkeer.

Aanslagen

De afgelopen jaren kreeg China meermaals te maken met dodelijke aanslagen. De motieven liepen uiteen van ontevredenheid met het beleid van de Chinese regering tot persoonlijke grieven of psychische problemen. Ook worden de Oeigoeren, de islamitische minderheid in China, verantwoordelijk gehouden voor verschillende aanslagen.

In september kwamen nog elf mensen om het leven toen een man met een SUV inreed op een groep mensen in de Chinese stad Hengyang. Ook moesten 44 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. De bestuurder, een bekende van de politie, zou met zijn daad “wraak op de maatschappij” willen nemen.

Huludao ligt in het oosten van China.