Werkgeversvoorman: Koolmees moet zelf met pensioenplan komen

Pensioenen Hans de Boer stelt voor dat de minister van Sociale Zaken zijn eigen plan trekt, zonder instemming van de vakbonden

Voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, Hans de Boer.
Voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, Hans de Boer. Foto Evert-Jan Daniels/ANP

Hans de Boer, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, gaat ervan uit dat minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) nu zelf met plannen komt voor een nieuw pensioen. Als Koolmees daar gehoor aan geeft, zou hij de vakbonden passeren. Die wilden dinsdagavond geen pensioenakkoord sluiten. Het is hoogst ongebruikelijk dat de politiek zelfstandig beslist over grote veranderingen aan het aanvullende pensioen, waar werknemers zelf voor sparen.

De Boer erkent dat het ‘polderen’ met werkgevers en werknemers belangrijk is voor Nederland. Maar de komst van een nieuw pensioen is belangrijker, zegt hij. „Pensioengerechtigden zijn boos omdat ze gekort dreigen te worden. Jongeren zien dat het systeem niet werkt en denken: waarom moet ik hierin stappen?” Dat bevordert het populisme, zegt hij. „Dit holt het vertrouwen uit in politiek en bevordert de opkomst van ad- hocpolitici. Kijk maar naar de Brexit om te zien wat de gevolgen kunnen zijn.”

Meer toezeggingen

Dinsdagavond mislukten de onderhandelingen tussen het kabinet en de sociale partners over de introductie van een nieuw pensioen. Ze waren het vrijwel eens over hoe dat pensioen eruit moest zien, maar vakbonden wilden in ruil voor hun handtekening meer toezeggingen krijgen van het kabinet over onder meer een langzamere stijging van de AOW-leeftijd.

Lees ook: Pensioenoverleg klapt, vakbeweging krijgt de schuld

Minister Koolmees wilde woensdag nog niet vooruitlopen op zijn vervolgplannen. Maar De Boer zegt dat de minister „een ambitieuze jongeman” is. „Eerst mag hij in een debat uitleggen wat er gebeurd is. En daarna gaat hij stappen maken. Misschien kan er via deze weg toch nog iets goeds komen van de plannen die we in de polder hebben bedacht.” Vakbond FNV zal „niet accepteren” dat het kabinet de bonden buitenspel zet, zegt pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga in een reactie. „Dat zou ik ongelooflijk vinden. Het pensioen is ons geld, het geld van de werknemers. Daarover mag niet zonder ons beslist worden.”