Wereldhandelsorganisatie start onderzoek naar staalheffingen VS

Volgens onder meer China en de EU zijn de heffingen in strijd met internationale regelgeving voor handel. De WTO stelt een panel in om dit te onderzoeken.

Foto Mark Blinch/Reuters

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) begint een onderzoek naar de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. Dat heeft een WTO-medewerker aan persbureau Reuters laten weten. De internationale organisatie stelt een panel in dat gaat bepalen of de heffingen volgens de regels zijn. Onder meer China, Canada en de Europese Unie hadden om het onderzoek gevraagd.

Lees ook: Trump gebruikt staalheffing als drukmiddel

De Amerikaanse president Donald Trump voerde na lang dreigen eerder dit jaar de importheffingen in. Als grond hiervoor noemde hij de nationale veiligheid, die zonder de maatregelen in het geding zou zijn. In dat geval zouden de tarieven vrijgesteld zijn van WTO-regelgeving.

Protectionisme

De landen die om het onderzoek vroegen betwisten die motivatie. Volgens hen zijn de heffingen puur vanwege economische belangen ingevoerd en komen die neer op protectionisme. Zij vinden dat de Amerikaanse regering hen moet compenseren voor de geleden economische schade en hebben in reactie op de Amerikaanse heffingen economische tegenmaatregelen afgekondigd.

Trump heeft meermaals gedreigd de WTO te verlaten, omdat de organisatie “hypocriet” zou zijn en de soevereiniteit van de Verenigde Staten zou bedreigen. De WTO ging woensdag ook akkoord met een Amerikaans verzoek om een panel in te stellen dat onderzoek gaat doen naar Chinese diefstal van Amerikaans intellectueel eigendom. De Chinese WTO-vertegenwoordiging noemde de Amerikaanse aantijgingen “schijnheilig” en zei dat die op valse claims gebaseerd zijn.