VN-milieuchef Erik Solheim stapt op na kritiek op reisgedrag

De Noor kwam onder druk te staan toen bekend werd dat hij sinds zijn aantreden in 2016 ruim 400.000 euro uit had gegeven aan reizen.

Solheim tijdens een toespraak in New Delhi.
Solheim tijdens een toespraak in New Delhi. Foto Money Sharma/AFP

Erik Solheim heeft dinsdag zijn ontslag aangekondigd als chef van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), meldt de organisatie. De Noor werd al langere tijd bekritiseerd vanwege zijn reisgedrag. Sinds zijn aantreden in 2016 was hij bijna 80 procent van de tijd op reis en gaf hij ruim 400.000 euro uit aan reizen.

Een groot gedeelte van de vluchten die de Noor maakte was bovendien privé. Ook zou hij kosten hebben gedeclareerd die hij niet op UNEP had mogen verhalen. Zijn reisgedrag kwam aan het licht toen de Britse krant The Guardian een VN-rapport in handen kreeg.

Solheim werd hierin aangemerkt als een “reputatierisico” voor de VN. Een klimaatwetenschapper beschuldigde hem van “obscene CO2-hypcrisie” vanwege de uitstoot die Solheim met zijn vliegreizen teweegbracht. Naar aanleiding van het rapport schortten meerdere landen de betaling aan UNEP op. Ook Nederland staakte de betaling “totdat duidelijk is dat de organisatie de zaak serieus neemt”.

Lees ook: VN-milieuchef vliegt te veel

Joyce Msuya

Solheim zegt nu op te stappen na “diepe reflectie en nauw overleg met de secretaris-generaal van de VN”, António Guterres. Ook benadrukt de Noor dat hij vindt dat zijn handelingen een goed doel dienden.

“Ik was en blijf toegewijd aan doen wat volgens mij het beste is voor UNEP en de missies die wij willen bewerkstelligen.”

Guterres heeft bekendgemaakt Solheims ontslag te aanvaarden, meldt persbureau AP. De Tanzaniaanse onderchef van UNEP Joyce Msuya neemt voorlopig de honneurs waar.