Twintig jaar geëist voor dood en verkrachting Milica van Doorn

De scholiere kwam in 1992 om het leven. De dader was jarenlang spoorloos, tot de politie vorig jaar een DNA-verwantschapsonderzoek opende.

Rechters voor aanvang van de zitting in de zaak tegen de man uit Zaandam.
Rechters voor aanvang van de zitting in de zaak tegen de man uit Zaandam. Foto Evert Elzinga/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag twintig jaar celstraf geëist voor de verkrachting en doodslag van Milica van Doorn in 1992. Volgens het OM heeft de nu 48-jarige verdachte haar met “excessief geweld” om het leven gebracht. Justitie acht zogenoemde gekwalificeerde doodslag bewezen: hij zou Van Doorn hebben gedood om te voorkomen dat iemand erachter kwam dat hij haar daarvoor had verkracht.

De man verklaarde eerder dat hij een geheime, seksuele relatie had met Van Doorn. Dit zou de reden zijn waarom zijn sperma in haar lichaam werd aangetroffen. Hij ontkent haar om het leven te hebben gebracht. Het OM noemt het verhaal van de verdachte een fabel.

Vorig jaar werd de verdachte aangehouden na een grootschalig DNA-onderzoek.

Volgens justitie heeft de Zaandamse verdachte Van Doorn belaagd toen zij onderweg naar huis was na een feestje. Hij zou haar tot seks hebben gedwongen en haar daarna met messteken om het leven hebben gebracht. “Zij moet de laatste momenten van haar leven onvoorstelbaar bang zijn geweest en hebben geweten dat haar laatste uur had geslagen”, zei de officier op zitting.

Milica van Doorn kwam in 1992 op negentienjarige leeftijd door messteken om het leven. Haar lichaam werd aangetroffen in een vijver. Jarenlang was er geen spoor van de dader, tot vorig jaar een groot DNA-verwantschapsonderzoek werd opgezet. Zo kwam een familielid van de dader in beeld, waarna de destijds 47-jarige Zaandammer werd opgespoord. De rechtbank doet op 11 december uitspraak.