Toch geen Russische baas voor Interpol, een Zuid-Koreaan verkozen

De Russische Aleksandr Prokoptsjoek was favoriet in de strijd om de functie van hoogste baas van Interpol. Maar zijn kandidatuur leidde tot veel kritiek.

Kim Jong-yang, de nieuwe baas van Interpol, in januari 2018.
Kim Jong-yang, de nieuwe baas van Interpol, in januari 2018. Foto Kang Kyung-kook/ AP

De Russische kandidaat Aleksandr Prokoptsjoek is toch niet verkozen tot hoogste baas van Interpol. Op het Interpolcongres in Dubai is woensdag de Zuid-Koreaan Kim Jong-yang voor twee jaar aangesteld.

Prokoptsjoek was een van de grootste favorieten in de race. Zijn kandidatuur stuitte op kritiek. Onder andere de Canadese overheid en mensenrechtenorganisaties waren bang voor invloed van de Russische overheid op de internationale politieorganisatie. De Rus is momenteel vicepresident van Interpol voor de regio Europa.

Voor zijn nieuwe functie was Kim Jong-yang binnen Interpol drie jaar vicepresident van de regio Azië. De Chinees Meng Hongwei ging Kim Jong-yang voor als hoogste baas. Hij raakte op 25 september echter vermist tijdens een reis naar China. Later maakte China bekend dat Meng Hongwei was opgepakt voor het aannemen van steekpenningen. Als gevolg hiervan diende Meng zijn ontslag in bij Interpol en is hij onder supervisie gesteld van het Nationale Comité van Toezicht, een overheidsorgaan dat zich bezighoudt met corruptie binnen de Communistische Partij van China.

Lees ook: Zorgen over Russische kandidatuur Interpol. Vier vragen en antwoorden.

Tijdens het congres van Interpol kwamen duizend hoge ordehandhavingsfunctionarissen van honderdtachtig landen bij elkaar om de nieuwe chef te kiezen. Ieder land heeft één stem in deze verkiezing.

‘Poetin’s bondgenoot’

De Russische kandidaat werd onder andere “Poetins bondgenoot” genoemd op CNN. Gevreesd werd dat de Rus als hoogste baas van Interpol gelegenheid zou geven tot misbruik van het internationale opsporingsbevel van Interpol om zo wereldwijd critici van Rusland te arresteren.

Een van meest bedrijvige critici van Prokoptsjoeks kandidatuur was Bill Browder. Deze mensenrechtenlobbyist (wiens inspanningen leidden tot de Magnitsky-wet tegen mensenrechtenschendingen op basis waarvan onder andere buitenlandse bankrekeningen van bepaalde oligarchen zijn bevroren) werd eerder dit jaar kort vastgehouden in Spanje op basis van een (onrechtmatige) Russische red notice.

Overigens werd bij de kandidatuur van de Chinese Meng soortgelijke kritiek geuit. Toen was het verweer dat hoewel de hoogste baas van Interpol beslissingen moet maken over de financiën en bestuursvergaderingen voorzit, hij of zij niet gaat over het uitvaardigen van opsporingsbevelen en niet is betrokken bij het dagelijks opsporingswerk.

Nederlander bij Interpol

Op het Interpolcongres zijn verschillende nieuwe mensen verkozen in het uitvoerend comité. Nederlandse Jannine van den Berg is woensdag voor drie jaar verkozen als Interpol-afgevaardigde voor Europa. Zij was sinds 2015 politiechef van de Landelijke Eenheid.