Tadzjikistan: levenslang voor aanslag op buitenlandse fietsers

De enige overlevende dader van de aanslag op vier fietsers afgelopen juli is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

De vijf plegers van de aanslag in Tadzjikistan.
De vijf plegers van de aanslag in Tadzjikistan. Sctreenshot van een video van de daders zelf

De dader van de opzettelijke aanrijding in juli waardoor vier buitenlandse fietsers om het leven kwamen, is woensdag in Tadzjikistan veroordeeld tot levenslang. Dat meldt RFE/RL. Bij de aanslag, die door IS werd geclaimd, kwam de Nederlandse René Wokke om het leven.

Bij de rechtszaak in de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe is de dader onder andere veroordeeld voor moord met extreem geweld, terrorisme en religieus extremisme. Van de vijf mannen die verdacht werden van het uitvoeren van de aanval is er maar één voorgeleid, Husein Abdusamadov. De andere vier zijn doodgeschoten bij de arrestatie. Russisch persbureau Interfax meldt dat dit kwam doordat zij zich met wapens tegen de politie verzetten.

In de zaak waren nog vijftien anderen verdacht van betrokkenheid bij de aanval. Twee van hen kregen zestien jaar gevangenisstraf voor het helpen met de voorbereidingen. Twaalf anderen ontvingen tussen de zes maanden en één jaar cel. De enige vrouw die werd veroordeeld hoeft haar straf pas later uit te zitten omdat zij een jong kind heeft. Het proces vond achter gesloten deuren plaats was niet toegankelijk voor de media.

Lees ook dit beeldverhaal van onze correspondent: In Tadzjikistan biedt IS een uitweg uit de armoede.

Naast de Nederlander kwamen bij de aanslag ook een Amerikaanse man en vrouw, en een Zwitser om het leven. Ze maakten deel uit van een groep van zeven fietsers en waren onderweg van Bangkok naar Teheran. Ten minste een van de fietsers werd na de botsing nog met een mes gestoken.

De regering van Tadzjikistan maakte van de gelegenheid gebruik om niet IS, maar een Tadzjiekse oppositiepartij in kwaad daglicht te stellen. Volgens deze lezing zou de Islamitische Renaissancepartij achter de aanslag zitten, met als doel het land te “destabiliseren”.