Strafrechtelijk onderzoek naar chroom-6 bij dochterbedrijf NS

Bijstandsgerechtigden bleken bij een project in Tilburg jarenlang verf van treinen af te schuren waar de kankerverwekkende stof in zat.

In treinen van de NS wordt al zeker twintig jaar verf gebruikt met chroom-6. Bijstandsgerechtigden in een werkplaats in Tilburg bleken daarvoor niet de nodige beschermingsmaatregelen te hebben gekregen.
In treinen van de NS wordt al zeker twintig jaar verf gebruikt met chroom-6. Bijstandsgerechtigden in een werkplaats in Tilburg bleken daarvoor niet de nodige beschermingsmaatregelen te hebben gekregen. Foto Rein van Zanen/Novum

Justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar blootstelling aan het giftige chroom-6 bij een dochterbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving van het Brabants Dagblad.

Lees ook: Chroom-6 is nog steeds de beste beschermer tegen roest

Tussen 2004 en 2011 knapten zo’n 800 bijstandsgerechtigden oude treinen op in een werkplaats van NedTrain. Vervolgens bleek dat de verf die bij een deel van de treinen werd afgeschuurd het kankerverwekkende chroom-6 bevatte. De bescherming van de medewerkers zou daarbij ernstig tekort hebben geschoten.

‘Complexe zaak’

Het OM onderzoekt nu “of er gehandeld is in strijd met voorschriften op het gebied van arbeidsomstandigheden en milieu”. Na het vooronderzoek dat een jaar geleden is aangekondigd, kijkt justitie sinds “een aantal maanden” of een partij strafrechtelijk verantwoordelijk kan worden gehouden. Het project was in samenwerking met de gemeente Tilburg en het Spoorwegmuseum, dat de treinen leverde.

Meerdere getuigen zijn inmiddels gehoord. Volgens een woordvoerder gaat het om “een complexe zaak”, het onderzoek zal vermoedelijk nog een aantal maanden duren. De gemeente Tilburg stelde twee jaar geleden ook een onafhankelijke commissie in om de kwestie te onderzoeken. Dat eindrapport moet eind januari verschijnen.

Schandaal bij defensie

Chroom-6 is een populaire stof in verf omdat het in aanraking met bijvoorbeeld zuurstof een corrosiewerende laag vormt. Zonder de juiste beschermingsmaatregelen kan het echter leiden tot longkanker, neus- en bijholtekanker, maagkanker, astma en andere aandoeningen.

In 2014 werd duidelijk dat defensiepersoneel jarenlang was blootgesteld aan chroom-6 die in grondverf voor militair materieel bleek te zitten. Verschillende instellingen besloten vervolgens het gebruik van de kankerverwekkende stof te onderzoeken.