Ruim acht ton geëist van zes pluimveehouders voor mestfraude

De pluimveehouders hielden honderden tot duizenden kippen meer dan was toegestaan.

Zes boeren in het zuiden van Nederland hielden honderden tot duizenden kippen meer dan was toegestaan.
Zes boeren in het zuiden van Nederland hielden honderden tot duizenden kippen meer dan was toegestaan. Foto ANP

Justitie eist woensdag dat zes pluimveehouders bij elkaar ruim 8,6 ton betalen aan de staat voor het frauderen met mest in het zuiden van Nederland. Volgens het OM hebben de boeren dat geld verdiend door opzettelijk honderden of zelfs duizenden kippen meer te houden dan was toegestaan en daarmee meer mest te produceren dan de wettelijke limiet.

Daarnaast eist justitie tegen de verdachten tussen de 80 en 240 uur taakstraffen, deels voorwaardelijk. Ook wil het OM dat twee boeren voorwaardelijke celstraffen krijgen van respectievelijk zes en twee maanden met een proeftijd van twee jaar “als stok achter de deur opdat ze niet weer de fout ingaan”. De verdachten komen uit Limburg en Noord-Brabant, uit de plaatsen IJsselsteyn en Hilvarenbeek en uit de gemeenten Reusel-De Mierden, Weert en Leudal.

Er gelden Europese regels voor de maximale productie van mest om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. In Nederland is sprake van een overschot. Voor de regulering is daarom een ‘lease’-systeem van toepassing waarmee boeren een maximaal aantal dieren mogen houden.

“Het dierrechtensysteem dient het belang van milieu- en volksgezondheid”, zei de officier van justitie in de rechtbank woensdag. De rechter in Den Bosch doet over twee weken uitspraak.