Rattenvanger van Groningen

Wekelijks brengt fotograaf Kees van de Veen de mensen in beeld die elke dag, in weer en wind, buiten werken.

Foto Kees van de Veen

5.000 per jaar, zoveel muskusratten vangen Feddrik van Dellen (30) en zijn 22 collega’s bij waterschap Noorderzijlvest. Dag in dag uit is ‘rattenvanger’ Van Dellen langs de waterkant te vinden. In zijn „eigen” gebied, zo’n 800 kilometer aan sloten tussen het dorp Sint-Annen (op de foto) en de stad Groningen in. Hij speurt er naar aangevreten gewassen en minutieus gegraven holletjes, om zo gericht klemmen te plaatsen.

Regelmatig, zoals vandaag, heeft hij ‘beet’. Begrijp hem niet verkeerd, dat doet „elke keer een beetje pijn.” Maar het is kiezen tussen twee kwaden: óf de ratten bestrijden, óf natte voeten. „Oorspronkelijk leven ze hier helemaal niet, en ze graven de dijken door.”