Politie onderzoekt racisme tijdens Sinterklaasintocht Groningen

Er werden zaterdag extra agenten ingezet om anti-Zwarte Piet-demonstranten en tegendemonstranten uit elkaar te houden.

In Eindhoven kwamen ook tegendemonstranten af op een anti-Zwarte Piet-demonstratie.
In Eindhoven kwamen ook tegendemonstranten af op een anti-Zwarte Piet-demonstratie. Foto Rob Engelaar/EPA

De politie in Groningen is een oriënterend onderzoek begonnen naar geweld en racisme tijdens de sinterklaasintocht in de stad. Eén anti-Zwarte Piet-demonstrant heeft daarnaast ook aangifte gedaan van belediging en bedreiging.

De politie heeft het onderzoek geopend na een gesprek met vertegenwoordigers van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) over ongeregeldheden bij het Emmaplein. In het centrum van Groningen deed zich een confrontatie voor tussen demonstranten en mensen die een tegenactie wilden houden.

De politie kijkt onder meer naar camerabeelden van het betreffende incident. Ook wordt gegeken of aanwezigen zich schuldig hebben gemaakt aan andere strafbare feiten, zoals openlijke geweldpleging en het “scanderen van discriminerende en racistische leuzen”.

Aanhoudingen tijdens de intocht

In Groningen waren zo’n vijftig anti-Zwarte Piet-demonstranten aanwezig. De politie moest een even grote groep hooligans bij hen vandaan houden. Er werden meerdere aanhoudingen verricht. Burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) had eerder al besloten extra politie in te zetten tijdens de intocht.

De intocht van Sinterklaas had in sommige steden meer weg van een risicoduel

In Zaanstad, waar dit jaar de landelijke intocht plaatsvond, verliep het zaterdag relatief rustig. In andere steden waren wel ongeregeldheden. In Eindhoven liep de intocht uit de hand en moesten anti-Zwarte Piet-demonstranten in veiligheid worden gebracht door de politie.

Volgens de Groningse politie kunnen tijdens het oriënterend onderzoek aanhoudingen worden verricht. De resultaten worden later voorgelegd aan het Openbaar Ministerie.