Paul Rosenmöller terug in politiek als GL-lijsttrekker Eerste Kamerverkiezingen

Na zestien jaar keert de oud-partijleider van GroenLinks terug in de politiek.

Paul Rosenmöller.
Paul Rosenmöller. Foto Sander de Koning/ANP

Paul Rosenmöller (62) keert na zestien jaar terug in de politiek als lijsttrekker van GroenLinks tijdens de Eerste Kamerverkiezingen in 2019. Dat maakte hij woensdag bekend in een interview met de Volkskrant.

De oud-partijleider zegt door Jesse Klaver te zijn gevraagd voor de positie. Hij is op dit moment bestuurder van de VO-raad, een vereniging die de belangen behartigt van middelbare scholen. Ook is hij sinds 2015 toezichthouder bij de NS en de Autoriteit Financiële Markten. Lidmaatschap van de Eerste Kamer is een parttime aanstelling. Het is gebruikelijk dat Eerste Kamerleden elders hoofd- en/of nevenfuncties bekleden.

“Het is een interessante plek, zeker als de coalitie straks de meerderheid verliest in de Eerste Kamer”, zegt Rosenmöller in de Volkskrant. PvdA-leider Lodewijk Asscher zei zaterdag in NRC dat regeringscoalitie niet hoeft te rekenen op steun van zijn partij mochten de regeringspartijen na de Eerste Kamerverkiezingen hun meerderheid verliezingen in de senaat. GroenLinks is daartoe wél bereid, zegt Rosenmöller. “Vanzelfsprekend. We voeren geen oppositie tegen een kabinet, we voeren oppositie vóór verandering. Als het kabinet GroenLinks nodig heeft voor een voorstel, gaan we onderhandelen om te kijken of we Nederland vooruit kunnen brengen.” Die gesprekken zullen niet door hem worden gevoerd, maar door Klaver.

Ernstige bedreigingen

In 2002 stopte Rosenmöller als partijleider na de Tweede Kamerverkiezingen. Hij was een politiek tegenstander van LPF-partijleider Pim Fortuyn. Na de moord op Fortuyn, kort voor die verkiezingen, ontving Rosenmöller ernstige bedreigingen en moest hij beveiligd worden. Femke Halsema, huidig burgemeester van Amsterdam, volgde hem op als partijleider. Tineke Strik ging Rosenmöller voor als lijsttrekker van GroenLinks in de Eerste Kamer.