NRC tipt steden, van Brussel tot Tel Aviv

Reizen Toe aan een korte vakantie? NRC zet een paar mooie steden in Europa en daarbuiten op een rij, en leert je daar te leven als een local.

De binnenstad van de Estse hoofdstad Tallinn.
De binnenstad van de Estse hoofdstad Tallinn. Foto Istock

De hoogtepunten van de rauwe stad Manila

Het drukke verkeer in Manila. Foto Istock

Manila is een rauwe miljoenenstad die op de meeste toeristen een afschrikwekkend effect heeft: groot, hectisch en met een gebrek aan poëtische, historische slenterwijkjes. Maar het is ook een stad met mooie (vaak gerenoveerde) kerken uit de Spaanse koloniale tijd (tip: bezoek een mis bij de Greenbelt Chapel), het Pinto Art Museum en food parks waar je urenlang kan brunchen. Lees hier hoe je Manila beleeft als een local.

Terug naar boven

Bruxelles ma belle, voor wie geduld heeft

De kunstberg, met uitzicht op de benedenstad van Brussel. Foto Istock

De meeste Belgen, zeker Vlamingen, hebben een haat-liefdeverhouding met Brussel, de vervuilde stad waar je naast een prachtig oud pand zomaar een in de jaren zestig uit de grond gestampte parkeergarage kunt vinden. Maar wie geduld heeft voor ‘Bruxelles ma belle’, zoals haar bewoners haar liefkozend noemen, wordt beloond. Droom bijvoorbeeld weg bij het uitzicht aan het Poelaertplein. Lees hier hoe je Brussel beleeft als een local.

Terug naar boven

Onderdompelen in Tallinn

Tallinn, de compacte stad aan zee is hip, modern en digitaal trendsettend; bijna overal is gratis wifi en ze hebben er Skype uitgevonden. Wat de stad bijzonder maakt is de manier waarop de heldere, moderne Scandinavische uitstraling gemixt wordt met de rauwe sfeer van het verleden. Trendy designwinkels en restaurantjes met vegetarisch eten en raw food floreren naast grijze Sovjet-gebouwen en markten waarop dikke, huidkleurige panty’s uit de jaren zestig nog in de oude verpakking worden aangeboden. Lees hier hoe je Tallinn beleeft als een local.

Terug naar boven

De overheersende natuur in Reykjavik

De Hallgrimskirkja in Reykjavik. Foto Istock

De natuur rondom de IJslandse Reykjavik overheerst alles. De meeste huizen en gebouwen zijn simpel en laag; voor een goed uitzicht heb je geen mooie architectuur nodig. Al zijn er uitzonderingen, zoals concertgebouw Harpa, dat aan het water ligt en met iedere lichtinval van kleur verandert. En vergeet niet de natuurlijke hot tubs en sauna’s. Er borrelt veel warm water in de IJslandse grond. In het hele land zijn er 170 zwembaden en in de hoofdstad zijn de meeste iedere dag – van 6.30 tot 22 uur – open. Lees hier hoe je Reykjavik beleeft als een local.

Terug naar boven

Zo kende je Parijs nog niet

Wie modern Parijs wil ontdekken, klimt over die denkbeeldige stadsmuur en gaat in de banlieue op zoek naar wat bestuurders als ‘Grand Paris’ kennen en de banlieusards zelf liefkozend ‘Paname’ noemen. Of pak eens een demonstratie mee. Vrijwel iedere weekenddag kun je terecht op Place de la République, waar soms drie verschillende demonstraties plaatsvinden. Of trek een baantje in een van de 45 gemeentelijke zwembaden, zoals het spectaculaire Piscine Pontoise, dat onder andere figureerde in Bleu van Kieslowski en in Amélie. Lees hier hoe je Parijs beleeft als een local.

Terug naar boven

Verdwijnen in openluchtmuseum Porto

Zonnebaden bij de rivier de Douro, onder Ponte Dom Luís I. Foto Istock

Porto is voor de Portuenses in alles beter dan Lissabon. Hier is alles kleinschaliger, minder gejaagd, authentieker. In de binnenstad botsen de verschillende werelden soms letterlijk met elkaar. De bankjes en het gras bij het Praça dos Poveiros worden in beslag genomen door zwervers en drugsverslaafden. In kleine volkswijken wordt de schone was buiten gehangen. Locals drinken een biertje en eten staand een hapje in een café. Toeristen lopen hier gewoon tussendoor alsof het een soort openluchtmuseum. Lees hier hoe je Porto beleeft als een local.

Terug naar boven

Geen zin in toeristen? Ga naar Kiev

In Kiev hoef je niet bang te zijn onder de voet gelopen te worden door massa’s toeristen. De pro-westerse Maidan-revolte zette Oekraïne vier jaar geleden op de kaart, maar de oorlog met Rusland en pro-Russische separatisten schrikt nog altijd veel bezoekers af – ook al ligt de frontlijn zo’n 700 kilometer naar het oosten. Fans van futuristische Sovjet-architectuur komen in Kiev goed aan hun trekken. Fraaie voorbeelden zijn het Oekraïense Huis (voorheen het Lenin-museum) op het Europaplein, de hal van de Volodymyrsky Markt en het Salute Hotel, dat uit de ruimte lijkt te zijn neergedaald. Lees hier hoe je Kiev beleeft als een local.

Terug naar boven

Kersenbier en jazz in Kopenhagen

Foto Istock

Kopenhagen is de stad die je opzoekt als je geen zin hebt in de chaos van een wereldstad en graag buiten wilt zijn. Het centrum van de hoofdstad is de laatste jaren gezelliger geworden. Nu je er voor weinig geld goed uit eten kunt, brengen steeds meer Denen hun avonden door in restaurants – ook doordeweeks. De brede straten en fietspaden maken de hoofdstad perfect voor wandelingen en fietstochten. In de jaren zestig was Kopenhagen een bekende Europese jazzstad, nu organiseert het een van de grootste jazzfestivals van Europa: Het Copenhagen Jazz Festival. Lees hier hoe je Kopenhagen beleeft als een local.

Terug naar boven

De kosmopolitische stad Istanbul

Foto Istock

Bij de Romeinen heette Istanbul nog Constantinopel, de Ottomanen gaven de stad in de 15de eeuw haar huidige naam. Een stad met een rijke historie waar de culturele verschillen duidelijk zichtbaar zijn en de diverse geloven hun stempel op de stad drukken. Je kunt een dag besteden aan de Sultan Ahmetmoskee en de Ayasofya, maar het mooiste is al lopende verdwalen in de wijken Beyoglu en Taksim, met hun kleine moskeeën en pittoreske kerken in zijstraatjes. Lees hier hoe je Istanbul beleeft als een local.

Terug naar boven

De uitersten van Londen

Foto Istock

Dé Londenaar bestaat niet. De stad is een mix van veel nationaliteiten en culturen. Kijk dus eerst in welk Londen jij je thuisvoelt. Ben je een progressief linkse salonsocialist? Ga dan geroosterde boterhammen met geprakte avocado eten in Islington, terwijl je The Guardian of New Statesman leest. Hou je van weelderig? Ga dan naar het rijke deel van Kensington om de pimpelpaarse Lamborghini’s te bewonderen. En leer tenslotte in het Paleis van Westminster waarom de Britten nooit echt warmliepen voor de kille Europese instellingen. Lees hier hoe je Londen beleeft als een local.

Terug naar boven

Chengdu: een van de meest relaxte steden van China

De Anshunbrug over de Jinjiang-rivier in Chengdu. Foto Istock

Chengdu, de 4.000 jaar oude hoofdstad van West-China én van de grote panda’s, is een reusachtige, stoffige, zich razendsnel vernieuwende metropool met voor Chinese begrippen excessieve winkelcentra. En toch is de stad met 14,5 miljoen inwoners in het hart van Sichuan een van de meest relaxte en gezelligste steden van China. Mogelijk is dat te danken aan de vele boeddhistische en taoïstische tempels, of allicht aan de vele hiphop- en rock-’n-rollclubs. Lees hier hoe je Chengdu beleeft als een local.

Terug naar boven

Marrakesh: de Marrokaanse sprookjesstad met drukke markten en prachtige tuinen

Foto Istock

De Marokkaanse sprookjesstad Marrakesh is vanuit zo’n twintig verschillende Europese steden rechtstreeks te bereiken. Hoogtepunten zijn de Koutoubia-moskee, Place Djemaa el Fna en het beroemde hotel La Mamounia. Hoewel de woestijn niet ver weg is, staat Marrakesh ook bekend als de stad van de parken. De tuinen van Agdal en Menara zijn groots opgezette parken waar de locals graag een middag onder de schaduw van de bomen op het gras doorbrengen. Veel Europese toeristen hebben de Jardin Majorelle ontdekt als rustpunt in Marrakesh. Deze botanische tuin werd ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle en werd later eigendom van modeontwerper Yves Saint Laurent. Lees hier hoe je Marrakesh beleeft als een local.

Terug naar boven

Salvador de Bahía, een echte Braziliaanse volksstad

Foto Istock

Er is geen andere Braziliaanse stad waar je de geschiedenis zo intens instapt als in Salvador de Bahia. De erfenis van drie eeuwen slavernij is hier sterk aanwezig. Door het zeventiende eeuwse karakter van de stad, smalle steegjes betegeld met oude zware keien en kleurrijke oude herenhuizen, stap je de koloniale tijd in. Tijdens een wandeling door de stad tref je kinderen, jongeren en zelfs opaatjes die midden op een plein soepele capoeira-bewegingen maken. Salvador is namelijk de bakermat van de capoeira, de door de Afrikanen meegenomen vechtsport met dans en acrobatische elementen. Lees hier hoe je Salvador beleeft als local.

Terug naar boven

In New York is er zo veel kosteloos te beleven

De skyline van New York, met Central Park. Foto Istock

Zelfs al loop je dagelijks door de stad, de skyline van Manhattan blijft indrukwekkend en locals kijken er stiekem net zo graag naar als toeristen – alleen betalen zij er liever geen geld voor. Ook andere dingen doen New Yorkers liever gratis. In de zomermaanden geniet je van de overdaad aan cultuur, die veelal kosteloos wordt aangeboden. Jong en oud strijkt met z’n picknickkleedje neer in de parken voor optredens van de Metropolitan Opera en het Philharmonic of voor een film in de openlucht. Lees hier hoe je New York beleeft als een local.

Terug naar boven

De hotspots van Tokio

Het keizerlijk paleis in Tokio. Foto Istock

Tokio wordt vaak beschreven als futuristisch. Drukke verhoogde snelwegen slingeren tussen hoge gebouwen en wolkenkrabbers. Overal neonlichten die de aandacht moeten trekken van de mensen op straat. De omringende 23 wijken van de stad hebben elk een eigen karakter en zijn met elkaar verbonden door een labyrint van spoor- en metrolijnen. De Yamanote-ringlijn is de beste treinverbinding om de verschillende karakters te proeven. Stap uit in Shibuya en Harajuku voor mode en jeugdcultuur, in Shinjuku voor het uitgaansleven en de warenhuizen, en Akihabara voor Japanse popcultuur. Lees hier hoe je Tokio beleeft als een local.

Terug naar boven

Voor ieder wat wils in theaterstad Moskou

Het Rode Plein in Moskou. Foto Istock

Moskou is een theaterstad en het toneel is er niet alleen voor de culturele elite. In het weekend trekken Moskovieten hun beste pak aan, binden roze linten in het haar van hun dochtertje, en bezoeken de zoveelste vertoning van De Meeuw of De Kersentuin. Ook andere podiumkunsten zijn populair: ga met je gezin naar het circus of een van de poppentheaters. In de hoofdstad is er bovendien elk weekend wel ergens een groot straatfestival. Lees hier hoe je Moskou beleeft als een local.

Terug naar boven

Lekker veganistisch eten in Tel Aviv

Foto Istock

Omdat Tel Aviv pas een eeuw oud is, is er behalve het strand en de vele aardige Bauhausgebouwtjes niet veel van cultuurhistorische waarde te zien. Behalve natuurlijk in Jaffa, het eeuwenoude Arabische stadje dat in 1950 bij Tel Aviv werd gevoegd nadat Israël twee jaar eerder bijna alle inwoners ervan had verdreven. Israël staat al bekend om het hoge aantal veganisten, maar in Tel Aviv moet je helemaal flink je best doen om een menukaart zonder plantaardige opties te vinden. Doe als de Tel Aviviaan en eet pizza met cashewnotenmozzarella bij De Groene Kat of vegan shoarma bij de Georgiërs van Nanuchka. Lees hier hoe je Tel Aviv beleeft als een local.

Terug naar boven

Milaan: stad van uitvinders en industriëlen

Foto Istock

Niet voor niets is Milaan een internationaal centrum voor mode en design en bovendien het financiële hart van Italië. Dit is geen stad van dromers en filosofen maar van uitvinders en industriëlen. Een symbool voor dit moderne Milaan is de majestueuze Pirelli-toren uit 1959, een ontwerp van Gio Ponti dat Milanezen liefkozend Pirellone noemen. Met zomaar een blik om je heen op straat leer je Milaan nog niet echt kennen. Neem daarom een kijkje achter de statige gevels en smeedijzeren hekken . Dus: logeer bij een familie in plaats van in een hotel. Via Airbnb is er genoeg aanbod. Lees hier hoe je Milaan beleeft als een local.

Terug naar boven

De tegenpool van Parijs: Marseille

L’Ombrière van architect Norman Foster. Foto Getty,

Voor wie Parijs gewend is, kan Marseille een schok zijn. De steden zijn tegenpolen en de inwoners cultiveren hun onderlinge strijd. Marseille is het anti-Parijs: de stad van harde werkers is niet alleen minder „mooi”, maar ook armoediger, ruiger. Maar wie in de wirwar van tunnels onder het stadscentrum belandt, ziet niet hoe mooi het havengebied is opgeknapt. Dat wordt dus lopen, van de ene wereld naar de andere, van de stranden in het zuiden van de stad, naar rommelige rafelranden waar ooit migranten uit de Magreb, Corsica of Italië zijn neergestreken. Niet weggestopt, maar gewoon midden in het oude stadshart. Lees hier hoe je Marseille beleeft als een local.

Terug naar boven

Wenen is een van de fijnste steden in Europa

Het leven in Wenen is betaalbaar. Het openbaar vervoer is super. Het culturele aanbod is enorm – andere steden bezuinigen erop, maar het Weense cultuurbudget gaat elk jaar omhoog. Aan alles merk je dat deze stad, nu de hoofdstad van een klein ruraal land, honderden jaren het kloppende hart was van het Habsburgse Rijk.In 1989 woonden er nog 1 miljoen mensen. Sinds 1989 groeit de stad weer, vooral door migratie uit Midden- en Oost-Europa; de teller staat op 1,9 miljoen. Lees hier hoe je Wenen beleeft als een local.

Terug naar boven

Wat is er te doen in Pristina?

Rex Wholster, Istock, Getty Images, Reuters

Sinds Clinton’s regering in 1999 met NAVO-bombardementen een einde maakte aan etnisch geweld in Kosovo is de bevolking gek op alles wat Amerikaans is. Kosovaarse stellen trouwen in replica’s van het Witte Huis. Er is zelfs een snelweg vernoemd naar de overleden zoon van voormalig vice-president Joe Biden. Het kleine Balkanlandje, ingeklemd tussen Macedonië, Montenegro, Albanië en Servië, riep zichzelf in 2008 uit als onafhankelijke staat en wordt nog niet door alle landen erkend. NAVO-troepen zorgen er nog altijd voor de veiligheid. De jonge bevolking (grotendeels onder de 30) is bezig om een nieuw land vorm te geven. Dit maakt Kosovo tot een van de spannendste plekken van Europa. Lees hier hoe je Pristina beleeft als een local.

Terug naar boven

Bangkok: een stad van tegenstellingen

Miljoenenstad Bangkok, cliché maar waar, is een stad van tegenstellingen. Van serene tempels en schreeuwerige winkelcentra, van goedkope hostels en chique rooftop bars. Tussen die uitersten in is Bangkok een energieke stad met lekker eten, groene parken en leuke markten. Het is er wel druk, met zo’n 8,3 miljoen inwoners is het één van de grootste steden van Zuidoost-Azië. Maar dat betekent ook dat het relatief simpel is om de backpackers-scene – het gebied rond Khao San Road, denk veel bier en foute cafés – te ontwijken. Lees hier hoe je Bangkok beleeft als een local.

Terug naar boven

Berlijn en zijn rijkdom aan kleine buurten

iStock

Eén van de charmes van Berlijn is de rijkdom aan kleine buurten, wereldjes op zich. Veel Berlijners doen zo veel mogelijk binnen hun eigen, vertrouwde wijk, hun Kiez: inkopen bij de lokale middenstand, tafeltennissen in het parkje, en van film, theater of muziek genieten in knusse achterafzaaltjes waar Berlijn er zo veel van heeft. Lees hier hoe je Berlijn beleeft als een local.

Terug naar boven

Austin: een magneet voor start-ups en techbedrijven

Rick Kern/WireImage

Austin heeft veel van de recente economische bloei te danken aan de bruisende muziekscene. Grote kans dat een willekeurige taxichauffeur in zijn vrije tijd in een bandje speelt. Techfestival SXSW (in maart) begon ooit als etalage voor lokale bandjes, en is uitgegroeid tot een groot festival waar elk jaar een massa technologie-, film- en muziekfans op af komt. Mede daardoor is Austin inmiddels een magneet voor start-ups en techbedrijven zoals Google, die er grote kantoren bouwen. Lees hier hoe je Austin beleeft als een local.

Terug naar boven

Lille: bierstad bij uitstek

Lille (of Rijsel) is onmiskenbaar deel van Frankrijk sinds hofbouwmeester Vauban eind 17de eeuw vestingwerken neerzette om vreemde mogendheden op afstand te houden. Maar voor veel Fransen begint in Lille het buitenland. Met zijn bakstenen architectuur, straatjes met kasseien en open cultuur ademt de hoofdstad van Frans Vlaanderen de sfeer van het noorden. Dankzij cultuur (musea!), gastronomie en veel groen is het er goed toeven, merken ook steeds meer Parijzenaars die naar Lille uitwijken. Lees hier hoe je Lille beleeft als een local.

Terug naar boven