Recensie

Recensie Media

Netflix-thriller Cam: Besta je nog als iemand je online identiteit steelt?

Cam In een nieuwe Netflix-thriller wordt het wachtwoord van een camgirl gestolen. Een dubbelganger neemt haar account over.

Madeline Brewer in de beklemmende thriller Cam
Madeline Brewer in de beklemmende thriller Cam Netflix

Besta je nog als iemand je online identiteit heeft gestolen? In thriller Cam komt een Amerikaanse webcamgirl in een digitale nachtmerrie terecht waar deze vraag op een prikkelende manier wordt uitgewerkt.

Elke dag doet Alice, online bekend onder de naam Lola, liveshows waarin ze chat met anonieme, opgewonden fans, die tegen betaling seksuele opdrachten uitvoert. Ze probeert zo origineel mogelijk te zijn, ze wil namelijk zo hoog mogelijk komen in een virtuele ranglijst met de populairste camgirls. Maar op een dag komt ze haar eigen account niet meer in. Nog enger: het lijkt het erop dat een dubbelganger haar show overgenomen heeft.

Cam is geschreven door debutant Isa Mazzei, die zelf ervaring heeft als camgirl. Haar script doet dan ook niet moralistisch over sekswerk, ze zorgt ervoor dat de hoofdpersoon geen karikatuur is. Actrice Madeline Brewer (Janine in The Handmaid’s Tale) zit in vrijwel iedere scène en speelt haar (dubbel)rol zeer overtuigend.


Aan het begin van de film lijkt Alice alles onder controle te hebben, ze is niet iemand die uit een gevaarlijke wereld gered moet worden. Een bewuste keuze, vertelde Mazzei tegen Vice: „In de media zie je nooit de normale sekswerkers, die bewust voor deze industrie hebben gekozen, mensen die het zien als een onderneming. Terwijl dat wel zo is, voor de meeste sekswerkers die ik ken.”

Onheilspellende emoji’s

Lees ook: De technologische dystopie uit Black Mirror is dichterbij dan je denkt

Dat wil niet zeggen dat Mazzei de slechte kanten van dit werk niet durft te behandelen, zeker in combinatie met de digitale wereld; bewegende emoji’s zijn niet vaak zo onheilspellend in beeld gebracht. Alice zit in een penibele situatie, maar ze toont zich ook inventief. Langzaam kruipt er steeds meer surrealisme in het geheel.

Cam stipt thema’s aan die vaak langskomen in Black Mirror, de populaire scifi-serie over onze relatie met technologie. Deze film zou prima in een nieuw Black Mirror-seizoen passen, al bereikt het niet het niveau van de beste afleveringen van die serie. Sommige latere plotontwikkelingen komen niet helemaal uit de verf en het einde valt een beetje tegen. Toch geeft het verhaal genoeg stof tot nadenken. En het is een reminder om nu toch echt eens een betrouwbare wachtwoordmanager te gaan gebruiken.