‘NASA onderzoekt veiligheid SpaceX na wietfilmpje Musk’

Volgens The Washington Post is het gedrag van de controversiële uitvinder en miljardair een directe aanleiding voor het onderzoek naar SpaceX.

Elon Musk tijdens het betreffende interview met Joe Rogan waarin hij wiet rookt.
Elon Musk tijdens het betreffende interview met Joe Rogan waarin hij wiet rookt. Beeld YouTube

De NASA gaat onderzoek doen naar de veiligheidsprotocollen binnen het ruimtevaartbedrijf SpaceX. Drie ingewijden zeggen tegen The Washington Post dat de beslissing volgt op een filmpje waarin oprichter Elon Musk wiet rookt en whisky drinkt.

Overigens wordt niet alleen gekeken naar de veiligheid binnen SpaceX, maar ook binnen Boeing. Beide bedrijven hebben contracten met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie en willen volgend jaar NASA-astronauten de ruimte in sturen. NASA zegt daarom “alles wat invloed heeft op de veiligheid” te onderzoeken. Een woordvoerder zegt tegen de Amerikaanse krant dat het agentschap “zeker wil zijn dat de bedrijven zich houden aan de eisen van NASA voor veiligheid op de werkvloer, inclusief een drugsvrije omgeving”.

Lees ook: Kersenrode Tesla gaat op weg naar Mars

NASA-chef Jim Bridenstine zegt “veel vertrouwen te hebben in het SpaceX-team”, maar dat “de cultuur en het leiderschap bovenaan beginnen”. Als er twijfels zijn over de veiligheid, wil hij daar zo snel mogelijk opheldering over krijgen. SpaceX stuurde in februari dit jaar een Falcon Heavy-raket de ruimte in, in 2019 moet een eerste bemande raket gelanceerd worden.

Een hijs met een slok whisky

Musk werd in september gefilmd tijdens de opname van een podcast. Interviewer Joe Rogan bood de wereldberoemde ondernemer een ‘blunt’ aan - een met wiet gevulde sigaar. “Het is legaal toch?”, vraagt Musk, wat de interviewer beaamt. De miljardair neemt vervolgens een hijs die hij wegspoelt met een slok whisky.

De betreffende video-opname waarin Musk wiet rookt en whisky drinkt:

Het wietfilmpje kwam na een schandaal met grote gevolgen voor Musks bedrijf Tesla. Lees: Foute tweet kost Elon Musk 20 miljoen en zijn absolute macht

Musk was de afgelopen maanden betrokken bij verschillende schandalen. De Zuid-Afrikaanse miljardair moest zijn functie van president-commissaris bij Tesla neerleggen omdat hij investeerders had misleid met een tweet. Daarin zei hij de producent van elektronische auto’s weer van de beurs te willen halen voor 420 dollar per aandeel, wat niet zo bleek te zijn. Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC was het bod een verwijzing naar 4/20 - een veelgebruikte omschrijving in de VS voor het gebruik van marihuana. Musk mocht wel aanblijven als bestuursvoorzitter bij Tesla.

Ook noemde Musk een duiker die betrokken was bij de redding van de Thaise jongetjes die vastzaten in een grot een “pedofiel” en “kinderverkrachter”, zonder daar bewijs voor te leveren. De betreffende vrijwilliger heeft Musk aangeklaagd voor laster.