ICBL-rapport

Aantal doden door landmijnen stijgt – veel Rohingya in Myanmar

Het aantal doden door landmijnen is in 2017 weer toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die de Internationale Campagne voor het Verbod op Landmijnen (ICBL) dinsdag bekendmaakte. In 2017 kwamen 2.793 mensen om het leven door landmijnen. In 2016 waren dat nog zo’n 2.100, in 2015 zo’n 1.700 mensen. Het dodental ligt veel hoger, veel gevallen worden niet gemeld. De meeste doden en gewonden waren burgers, zo’n 87 procent. De stijging is deels te verklaren door de situatie in Myanmar waar Rohingya-moslims worden onderdrukt. Volgens de mensenrechtenraad van de VN is sprake van genocide. De regering van Myanmar legde in 2017 nieuwe landmijnen. Ook in Afghanistan, Colombia, India, Nigeria, Pakistan, Thailand en Jemen nam het aantal toe, alleen was de staat er daar niet verantwoordelijk voor. (NRC)