Hoofdredacteur Van Dale stemt niet: ‘West Betuwe mist koppelteken’

Zelfverklaard ‘gelegenheidskoppeltekenactivist’ Ton den Boon is het niet eens met de naam van de nieuwe gemeente West Betuwe. De spelling mist een koppelteken.

De hoofdredacteur is het niet eens met de spelling van de nieuwe gemeente West Betuwe. Die mist volgens hem een koppelteken.
De hoofdredacteur is het niet eens met de spelling van de nieuwe gemeente West Betuwe. Die mist volgens hem een koppelteken. Beeld iStock

Het is een “gebbetje”, want hij twijfelde al of hij zou gaan stemmen voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente West Betuwe. Maar Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke van Dale, wilde wél een belangrijk punt maken als hij toch niet ging stemmen.

Want de gemeente had volgens Den Boon, zelfverklaard ‘gelegenheidskoppeltekenactivist’, West-Betuwe moeten heten - mét koppelteken dus, zoals bij dit soort geoniemen hoort. Zonder het koppelteken zadelt de nieuwe gemeente burgers op met een taalkundig probleem en worden ambtenaren gedwongen om de Spellingwet uit 2006 te overtreden, zegt de taalkundige. In die wet is vastgelegd dat overheidsinstellingen de regels opgesteld door de Nederlandse Taalunie moeten volgen.

“De spelling klopt natuurlijk niet, dat is evident”, zegt Den Boon tegen NRC. Hij woont in Varik, nu nog onderdeel van de gemeente Neerijnen. Samen met Geldermalsen en Lingewaal vormt Neerijnen vanaf 1 januari West Betuwe. ,,Het is kwalijk dat de nieuwe gemeente burgers voor het blok zet. Hoe moeten de bewoners zich nu aanduiden? Als West Betuwenaar? Zonder streepje is natuurlijk geen Nederlands.”

‘Niet vertegenwoordigd’

Den Boon stemde overigens niet omdat hij zich niet vertegenwoordigd voelde door de overwegend lokale partijen die meedoen in West Betuwe. Daarom besloot de taalkundige voor het eerst in zijn leven geen gebruik te maken van het stemrecht. ,,Een goede aanleiding om nog een keer het punt te maken dat de gemeente een ondoordachte keuze maakt.’’

Burgemeester Jeroen Staatsen van Geldermalsen vindt overigens volgens persbureau ANP dat de spelling wel juist is. Taalwetenschappers zouden hem hebben verzekerd dat het gaat om een zelfgekozen naam en daarom geen streepje nodig is. Zijn woordvoerder voegt daaraan toe dat “dubbele achternamen niet altijd een streepje hebben”.

Dat is volgens Den Boon “een onzinnig argument”: achternamen staan los van de spellingsregels van de Nederlandse taal, en West Betuwe blijft een geografische samenstelling.

Correctie (22 november 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond de naam van de Spellingwet geschreven als ‘Spellingswet’. Ook stond ten onrechte vermeld dat de burgemeester van Geldermalsen Jos Staatsen heet. Zijn voornaam is Jeroen.