Hendrik Groen wint NS Publieksprijs met ‘Zolang er leven is’

Literatuur Zo’n veertig procent van de stemmen ging naar Zolang er leven is van Hendrik Groen. Hij won de NS Publieksprijs ook al in 2016, toen voor Pogingen iets van het leven te maken.

Hendrik Groen heeft met het boek Zolang er leven is de NS Publieksprijs 2018 gewonnen, de prijs van de Nederlandse lezers. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt in de uitzending van De Wereld Draait Door. De prijs bestaat uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een jaarkaart (eerste klas) voor de trein en een bedrag van 7.500 euro. Groen won met een afgetekende meerderheid: hij kreeg zo’n 40 procent van de stemmen.

Het is de tweede keer dat Groen de prijs wint. Ook in 2016 werd hij, met zijn debuut Pogingen iets van het leven te maken, uitgeroepen tot winnaar. In datzelfde jaar verscheen het nu bekroonde tweede deel in de reeks komische, fictieve dagboeken van de hoogbejaarde Hendrik Groen.

Genomineerd waren de zes Nederlandstalige boeken die tussen juni 2017 en juni 2018 het best verkocht werden. Dat waren, naast Groens boek, Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder, Stromboli van Saskia Noort, Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck, Nazomer van Esther Verhoef en De heilige Rita van Tommy Wieringa. Groens boek is het enige van de kanshebbers dat niet in 2017 verschenen is.

De langdurige bestsellerstatus van Zolang er leven is is deels te danken aan de tv-serie van Groens boeken die vorig jaar uitgezonden werd, met Kees Hulst in de hoofdrol. Hulst was ook degene die de NS Publieksprijs bij DWDD in ontvangst nam. De auteur zelf treedt niet in de openbaarheid – achter het pseudoniem Hendrik Groen schuilt de in volstrekt stilzwijgen opererende Peter de Smet. Zijn identiteit werd in 2016 nagenoeg gelijktijdig door NRC en de Volkskrantonthuld. Ook nadien heeft De Smet, een 63-jarige voormalig portier uit Amsterdam, zich niet in het openbaar uitgesproken. (NRC)